Praznovanje mednarodnega muzejskega dne, ki ga je Mednarodni muzejski svet ICOM razglasil že leta 1977, poteka letos pod krovnim sloganom Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Kot so zapisali pri ICOM Slovenija, želijo namreč v muzejih »obeležiti raznolikost perspektiv, ki sestavljajo skupnosti in osebje muzejev, in hkrati osvojiti orodja za prepoznavanje ter premagovanje pristranskosti v tem, kar muzeji prikazujejo, in v zgodbah, ki jih pripovedujejo«. Prepričani so, da imajo tudi muzeji v vlogi agentov sprememb prav v sedanjem času nalogo pokazati svojo pomembnost s konstruktivnim vključevanjem v politične, družbene in kulturne resničnosti sodobne družbe.

Z maskami in razkužili

Kot leta poprej bodo tako praznik danes obeležili tudi v slovenskih muzejih in galerijah. Ponekod zgolj virtualno, marsikje pa tudi z dnevom odprtih vrat (ob upoštevanju protivirusnega bontona). Brezplačen je tako vstop na ljubljanska razstavišča v Moderni galeriji in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Narodni galeriji, Mestnem muzeju in galerijah in Slovenskem etnografskem muzeju, tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in Muzeju novejše zgodovine. Na poti na Štajersko vas lahko zanese v Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož in v Galerijo-Muzej Lendava. Pokrajinski muzej Kočevje in Belokranjski muzej prav tako pričakujeta goste, praznovanje načrtujejo tudi v Gorenjskem muzeju in še kje.

Koronakriza je pokazala tako šibke kot močne plati v delovanju muzejev, je ob tej priložnosti povedala predsednica ICOM Kaja Širok. »Videli smo, da je pomembno, da ne digitaliziramo in dajemo na splet vsega in da ne pišemo člankov, ki so zanimivi le za ožje skupine. Pripravljati smo začeli gradivo za širšo skupino uporabnikov, v prvi fazi za šolske skupine, saj so se na nas obrnile šole s prošnjo za pomoč, da bi skupaj pripravljali gradivo,« je dodala v upanju, bodo muzejske razstave čim prej lahko ponovno zaživele v oblikah, kot smo jih bili vajeni pred pandemijo. Veččutna vodstva, ki so jih razvijali v zadnjih letih, so za zdaj še na strani, klasične panojske postavitve pa pritegnejo nekoliko manj ljudi, zlasti manj otrok, je zaskrbljeno dodala.

Kaj pa ranljive skupine?

Danes ob 11. uri bodo pri ICOM organizirali tudi brezplačen spletni seminar, ki se mu je mogoče priključiti s prijavo na naslov icom.slovenija@muzej-nz.si. Z gosti, kot so etnologinja Tina Palaić (SEM), kustos Uroš Dokl (MNOM) in Faila Pašić iz dobrodelnega društva UP Jesenice, se bodo pogovarjali o družbeni vlogi muzejev in njihovem sodelovanju z lokalnimi, nacionalnimi in mednarodnimi organizacijami, ki promovirajo dostopnost ranljivih skupin v muzejih. »Zanima nas, kako se muzeji odzivajo na spremembe in s kakšnimi težavami se soočajo pri realizaciji sprememb v svojem delu,« še dodajajo. šum