Vlada je včeraj pozno ponoči na dopisni seji preklicala epidemijo novega koronavirusa. Premier Janez Janša je med četrtkovo sejo v državnem zboru dejal, da se bo epidemija formalno končala konec maja, vendar je povedal tudi, da se bo preklic verjetno pokril z datumom, s katerim se iztekata zakonska paketa z blažilnimi ukrepi za podjetja in ljudi. Zakona o interventnih ukrepih določata, da ukrepi nehajo veljati 31. maja, pod pogojem, da se epidemija prekliče do 15. maja. Če bi bil ta rok zamujen, bi ukrepi veljali še ves junij, piše v zakonih. Janša se je pohvalil tudi s tem, kako je bilo vladno načrtovanje boja proti epidemiji »praktično do dneva natančno«. Uradni govorec vlade Jelko Kacin je sicer v sredo dejal, da vlada o preklicu epidemije ne razmišlja, ker o tem ne razmišljata ne ministrstvo za zdravje ne strokovna skupina, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović. Ta je v sredo dejala, da s strokovnega vidika razlogov za preklic epidemije ni.

Presenečena epidemiologinja

Bojano Beović je včerajšnja Janševa napoved očitno presenetila. »Žal se tega v skupini še nismo lotili. Predloga utemeljitve še ne poznam, jutri bom vedela več. Nam je bistveno, da se nadaljujejo ukrepi za zajezitev bolezni,« nam je odgovorila s SMS-sporočilom, ko smo jo včeraj zvečer prosili za komentar premierjeve napovedi o končanju epidemije. Po naših neuradnih informacijah je bil morebiten skorajšnji preklic epidemije tudi razlog, da je minister za zdravje Tomaž Gantar včeraj predčasno zapustil sejo sveta demokratične stranke upokojencev. Gantar je sicer predsednik sveta DeSUS.

Trenutno še ni znano veliko o tem, kaj Janševa napoved pomeni za ukrepe, ki jih je vlada sprejela v boju zoper epidemijo. V vsakem primeru bodo vsaj do konca meseca veljali omenjeni blažilni ukrepi, na primer državno financiranje plač delavcev, ki so na čakanju, in prispevkov tistih, ki delajo. A vladni omejevalni odloki rokov veljavnosti nimajo. V njih piše samo, da jih je sprejela zaradi omejitve gibanja ljudi in zajezitve epidemije, o njihovi veljavnosti pa ob upoštevanju strokovnih razlogov odloča vsakih sedem dni. Da omenjeni okrepi še ne bodo odpravljeni je v sporočilu za javnostvčeraj pozno zvečer zapisalo tudi ministrstvo za zdravje. Pravijo, da trenutna epidemiološka situacija sicer omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa, ne pa še njihove odprave v celoti.

Ministrstvo je ob tem povzelo, da NIJZ med najpomembnejše ukrepe za omejitev širjenja okužbe šteje testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, odrejanje karantene za visoko rizične tesne kontakte, higieno rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance.