Epidemija in ukrepi negativno vplivajo na razmere na trgu dela, saj je število brezposelnih oseb začelo izraziteje naraščati. Konec aprila je bilo brezposelnih 88.648 oseb, kar je petina več kot pred letom, 10. maja pa jih je bilo po neuradnih dnevnih podatkih zavoda za zaposlovanje 89.635, so zapisali v Ekonomskem ogledalu.

Registrirana brezposelnost se je od sredine marca začela izraziteje krepiti. Povečal se je predvsem priliv oseb, ki jim delodajalci niso podaljšali pogodbe za določen čas ali so izgubile zaposlitev iz poslovnih razlogov.

Rast brezposelnosti se je v drugi polovici aprila sicer nekoliko upočasnila, kar Umar povezuje s pričakovanim rahljanjem nekaterih zajezitvenih ukrepov in s sprejetjem drugega zakonodajnega svežnja za blažitev gospodarskih posledic krize.

Razpoloženje se je aprila v vseh dejavnostih še močno poslabšalo. Razpoloženje v gospodarstvu je bilo najnižje v zadnjih 15 letih, dno je doseglo tudi zaupanje potrošnikov.

V večini dejavnosti se je aktivnost močno znižala, najbolj med njimi v storitvenih. Z razširitvijo epidemije koronavirusa v Slovenijo in zaprtjem prodajaln z nenujnim blagom sredi marca se je močno zmanjšala aktivnost v trgovini, zlasti v trgovini na drobno, z neživili in v trgovini z motornimi vozili, kjer so prihodki močno upadli.

Nasprotno se je prodaja v trgovini z živili po predhodnih podatkih marca nadalje zvišala. Zaprtje mej ter gostinskih in nastanitvenih obratov je negativno vplivalo na gostinstvo, ki je močno odvisno od turističnega obiska. Skupno število turističnih prenočitev je marca strmoglavilo. Število domačih in tujih turističnih prenočitev je bilo medletno manjše za dve tretjini.

Padec tujega povpraševanja in motene dobavne verige so prispevale k padcu v izvozno usmerjenem delu gospodarstva. Proizvodnja predelovalnih dejavnosti se je marca močno zmanjšala, medletno je bila nižja za 7,6 odstotka.

Prav tako se je znižala blagovna menjava z EU, najizraziteje je upadel izvoz blaga v Italijo. Tovorni promet po avtocestah, ki je bil v prvih tednih po razglasitvi epidemije medletno za okoli 40 odstotkov manjši, se je začel z rahljanjem ukrepov po velikonočnih praznikih postopoma krepiti, a je predvsem promet tujih tovornjakov še ostal precej manjši kot pred letom.

Padec gospodarske aktivnosti se kaže tudi v porabi elektrike, ki se je po 12. marcu močno znižala. "Aprila je bila poraba elektrike za petino nižja kot pred letom. V zadnjem aprilskem tednu se je padec nekoliko zmanjšal, kar lahko povezujemo z rahljanjem ukrepov in postopnim zagonom proizvodnje v nekaterih predelovalnih dejavnostih," so navedli v Umarju.