Na Wall Streetu se sicer približujemo koncu sezone objav četrtletnih poročil za letošnji prvi kvartal, saj je že več kot 440 podjetij ameriškega osrednjega indeksa S&P500 objavilo poslovne izide, kjer sta v agregatu v medletni primerjavi zabeležena skoraj enoodstotna rast prihodkov in sedemodstotni padec dobička. Tehnološki sektor programske opreme in farmacevtski sektor sta se po dobičkonosnosti in po prihodkovni ravni v letošnjem prvem kvartalu odlično odrezala. Ameriški farmacevtski sektor doslej v prvem kvartalu dosega 13-odstotno rast dobička in 10-odstotno rast prihodkov, medtem ko sektor programske opreme dosega 17-odstotno rast dobička in 12-odstotno rast prihodkov. Za omenjena sektorja lahko najverjetneje pričakujemo dobre rezultate tudi v drugem letošnjem kvartalu.

V sedmih tednih, odkar so v ZDA krepko omejili gospodarsko aktivnost, je več kot 33 milijonov Američanov izgubilo zaposlitev. Predsednik Donald Trump skuša prepričati Američane, da se je varno vrniti na delo. Novica o petkovem (15. maj) vstopu zvezne države New York v novo fazo odpiranja ekonomije je sredi včerajšnjega trgovalnega dne pozelenila ameriške trge. Tudi številne evropske države so z majem začele rahljati restriktivne ukrepe, ki so jih sprejele za omejitev širjenja covida-19, saj se je stopnja okužb upočasnila. BDP območja evra se je sicer v prvem četrtletju zmanjšal za 3,8 odstotka. Italiji, ki jo je epidemija novega koronavirusa najbolj prizadela, pa se je kreditna bonitetna ocena znižala na BBB–. Proizvodni PMI-indeks v območju evra je s 33,4 točke padel na najnižjo raven od leta 1997. S postopnim odpiranjem ekonomij pa se je aprilski kazalnik ZEW o ekonomskem sentimentu za naslednjih šest mesecev zvišal na 25,2 točke in po marčevskem odčitku pri –49,5 točke tako priča o obujenih pozitivnih pričakovanjih za obdobje naslednjega pol leta.

Ta teden sicer pričakujemo še četrtletna poročila podjetij Tencent, Allianz, Petrobras, Cisco, Salesforce in Deutsche Telekom, medtem ko bo OPEC jutri objavil tržno poročilo. V četrtek pričakujemo podatke z ameriškega trga dela glede tedenskega priliva novih prosilcev za nadomestilo za brezposelnost, v petek pa kitajske podatke glede rasti industrijske proizvodnje in prodaje na drobno za april.