Slovenski alpinizem je ostal brez enega svojih velikih mož. V 84. letu je umrl alpinist Tone Škarja, ki je nanizal več kot tisoč alpinističnih vzponov, med njimi več kot trideset prvenstvenih. Prav v teh dneh mineva 41 let, odkar je 25-članska jugoslovanska odprava pod njegovim vodstvom dosegla streho sveta. »Od 13. maja je na zemljevidu najvišje gore sveta začrtana nova – peta smer in Jugoslavija je četrta država, ki ji je uspel tak podvig,« je pred 40 leti zapisal Škarja kot vodja odprave Everest 1979.

Lani ob takšnem času je Škarja na prireditvah ob 40. obletnici tega neverjetnega dosežka doživeto obujal spomine in dih je zastajal tudi tistim, ki se bolj držijo ravnin kot strmin. »Sčasoma ta dogodek še pridobiva vrednost; v vseh teh letih je bil samo enkrat zares ponovljen. Zdi se mi, da je vsako leto več vreden,« je dejal.

»Takrat so bili ključni za uspeh pripravljenost, pogum, izkušnje in predvsem sodelovanje. In zavedanje, da vsi delamo za isti cilj. Nobena odprava ne prej ne potem ni tako držala skupaj, kot je naša. Vsi smo imeli občutek, da nam bo prvič uspelo doseči cilj in da to lahko storimo samo s sodelovanjem,« je poudarjal. V moč skupine je verjel vse življenje in člani legendarne odprave so se zagotovo tudi po njegovi zaslugi redno srečevali. »Pokazalo se je, kaj zmore skupina dobrih in složnih alpinistov, pri čemer je združevalna točka cilj, torej smer do vrha,« je poudaril. Bil pa je tudi kritičen – na primer do medijev, ki so izpostavljali zgolj imena zmagovalnih članov odprave. »Cilj vseh je bila nova smer do vrha gore in vsak je veliko prispeval,« je opozoril. pe