Četudi kdaj govorijo drugače, se je večini vrhunskih športnikov težko posloviti od aktivne kariere. A v petem desetletju življenja jih vseeno tekmuje resnično malo; v najmočnejši košarkarski ligi NBA je bilo denimo takih v vsej zgodovini le 25. V tej, zaenkrat prekinjeni sezoni, pa je zgolj eden. Vince Carter. Svojevrsten fenomen, ki v 44. letu v dresu Atlante igra svojo 22. sezono v najmočnejši ligi na svetu, kar je dosežek, ki ni uspel še nikomur.

Če kdo, potem je prav Vince Carter torej tisti, ki zna veliko povedati o težkem slovesu od tekmovalnega športa. Pri čemer glede na trenutne razmere in prekinitev sezone ni izključeno, da je do njegovega slovesa že prišlo. Če se sezona v NBA ne bo nadaljevala, to namreč pomeni tudi, da je v karieri že odigral svojo zadnjo tekmo, ki jo je zaključil s trojko v podaljšku tekme proti New Yorku. »Še vedno vsakodnevno dobivam sporočila, da to ni pravi način slovesa. Tudi sam si nisem predstavljal, da bo tako. A če bo konec resnično tak – naj bo! V vsakem primeru sem pri sebi pomirjen.«

Najboljši zabijalec vseh časov?

Zanimivo je, da je bil tudi začetek Carterjeve kariere nenavaden, saj se je sezona 1998/99, v kateri je debitiral v dresu Toronta, zaradi »lockouta«, začela s trimesečno zamudo. Zaradi tega je odpadla tudi tekma vseh zvezd in z njo tekmovanje v zabijanju, na katerem je leto kasneje Carter zmagal s serijo nekaterih najbolj atraktivnih zabijanj, ki jih ne dotlej ne potlej ni prikazal ali ponovil več nihče. »Moj prvi cilj v NBA je bil, da se udeležim tekmovanja v zabijanju. Ta so me vedno navduševala, vsa prejšnja sem si ogledal neštetokrat, naštudiral vsako atraktivno zabijanje…« je takrat Carter sijal od navdušenja, za kako izvenserijskega zabijalca gre, pa veliko povedo tudi besede letos tragično preminulega Kobeja Bryanta, sicer leta 1997 tudi zmagovalca tega tekmovanja: »Kar nekaj jih izstopa, Dominique Wilkins, Michael Jordan, Dr. J. Julius Erwing, ne nazadnje tudi jaz sam, vsi smo počeli revolucionarne stvari. A četudi bi vsi tekmovali na vrhuncu svojih karier, bi v zabijanju vselej zmagal Vince Carter. On je še stopnjo nad vsemi.«

Soigralec Nachbarja in Dragića

Prav »živalska« zabijanja, po katerih je blestel že v študentskih letih, v katerih je nosil dres iste univerze kot sloviti Michael Jordan, North Caroline, so Carterju na začetku kariere prinesla številne z njimi povezane vzdevke, kot na primer Vinsanity (skovanka iz njegovega imena in besede insanity, ki pomeni norost), Half man, half Amazing (Pol človek, pol Neverjetni) ali Air Canada. Slednji seveda zaradi prvega kluba, Toronta, kjer pa je za seboj pustil precej pomembnejšo zapuščino kot le zabijanja. Dobesedno sam je namreč poskrbel za dvig priljubljenosti košarke v tradicionalno hokejski Kanadi, kar se zrcali tudi skozi naslednji podatek: v debitantski Carterjevi sezoni so v ligi NBA igrali štirje Kanadčani, v zadnji pa jih je (bilo) kar 21. In domala vsi so za vzornika ali razlog, zakaj so se začeli ukvarjati s košarko, izpostavili prav Carterja.

Pri čemer pa Carter seveda sploh ni Kanadčan, je ponosen Američan, Floridčan, ki je leta 2000 na igrah v Sydneyju z reprezentanco osvojil tudi olimpijsko zlato kolajno. In takrat poskrbel tudi za eno najatraktivnejših zabijanj »med igro« v zgodovini, ko je preskočil pred seboj stoječega 218 (!) centimetrov visokega francoskega centra Federica Weisa. Zanimivo, da jih prav zaradi agresivne igre, ki »ne temelji toliko na parketu, temveč nad obročem«, kot se je Carter nekoč izrazil sam, ni bilo malo, ki so mu napovedovali kratko kariero, polno poškodb, a z leti se je Carterju uspelo prilagoditi do te mere, da je danes torej celo rekorder po dolžini kariere v NBA. V njej je ta 198 centimetrov visoki košarkar med drugim v povprečju dosegal po 16,7 točke in bil osemkratni udeleženec tekme vseh zvezd, skupno pa je samo s pogodbami s klubi zaslužil nekaj več kot 184 milijonov dolarjev. Po Torontu je sicer zaigral še za New Jersey, kjer je bil njegov soigralec tudi Boštjan Nachbar, Orlando, Phoenix, kjer si je garderobo delil z Goranom Dragićem, Dallas, Memphis, Sacramento in Atlanto, kjer je ali pa še bo sklenil svojo bogato kariero. In da bi bolje razumeli, kako dolga je bila ta, dodajmo, da je Carter, v svoji krstni sezoni tudi novinec leta, v ligi NBA debitiral, še preden je aktualni igralec s tem nazivom, Luka Dončić, sploh prijokal na svet.