Koronakriznim razmeram so se v Prešernovem gledališču Kranj (PGK) prilagodili s projektom Monologi s kavča: gre za omnibus osmih kratkih monologov, ki jih je za osmerico članov njihovega igralskega ansambla napisalo prav toliko slovenskih dramatikov in dramatičark. Igralci bodo ta besedila pod režijskim vodstvom Maše Pelko in Luke Marcena interpretirali in posneli z domačega kavča, prvi posnetki naj bi bili na ogled že v prihodnjih dneh.

Kateri od sodelujočih avtorjev bo pisal za katerega igralca, je določil žreb, pari ustvarjalcev pa so naslednji: Rok Vilčnik piše za Vesno Jevnikar, Simona Hamer (pobudnica projekta) piše za Miho Rodmana, Tjaša Mislej za Blaža Setnikarja, Varja Hrvatin za Vesno Slapar, Simona Semenič za Aljošo Ternovška, Kim Komljanec za Vesno Pernarčič, Nejc Gazvoda za Boruta Veselka in Peter Rezman za Darjo Reichman. Krstne uprizoritve monologov bodo zaživele virtualno na spletni strani gledališča ter družbenih omrežjih, in sicer po dve vsak teden.

»Ogled predstav prek spleta seveda ni enakovreden doživetju, ki ga ponuja obisk gledališča, zato načrtujemo, da bomo omnibus predstavili tudi v živo,« dodajajo v PGK. To naj bi se zgodilo ob odprtju razstave Dogodek je tu, dogodek imate v mestu na gradu Khislstein, ki so jo pripravili za 50. Teden slovenske drame. Festival domače dramske pisave je sicer do nadaljnjega preložen, za razstavo pa upajo, da jo bodo lahko odprli v začetku junija. gb