Za osvežitev spomina in opozorilo je treba navesti že dobro znano zapuščino iz prejšnjega delovanja Janše:

1. Janša, minister za obrambo 1990–1994: orožarska afera, Depala vas in poseg vojske v civilno sfero.

2. Prva Janševa vlada 2004–2008: Patria, tajkunizacija, ogromno povečanje bruto domačega dolga, TEŠ 6 (pogodbo z Alstomom je podpisala Janševa vlada tik pred volitvami leta 2008), čistke v gospodarstvu in medijih, posledično zaprti direktorji največjih slovenskih podjetij, Luke Koper, Istrabenza, Pivovarne Laško itd.

3. Druga Janševa vlada 2012–2013: uvedba zloglasnega Zujfa, razglašanje skorajšnjega bankrota države, klicanje trojke itd. Vse to je naredilo gromozansko škodo in je državo stalo več milijard evrov. Sledil je upor ljudi, ki je odnesel takratno vlado, na ulicah so bili prvič v zgodovini Slovenije uporabljeni prisilna sredstva in vodni topovi proti lastnemu narodu.

4. Tretja Janševa vlada 2020: ponavljajo se totalne kadrovske čistke, pripravlja se teren za uvedbo nedemokratičnih metod s poslušnimi režimskimi kadri. Zdravniško stroko se je razglasilo za »tako imenovano«, boj proti epidemiji pa vodi strokovnjak za droge namesto epidemiologov. Obramboslovci, agronomi in teologi vladajo z neomejenimi pooblastili. Ponovno se izvaja sistematičen napad na medije. Strankarski (SDS) mediji z lažmi in zavajanji vnašajo razdor med ljudi, ki se po njihovem delijo samo na »prave« in levičarje. Celo Hitlerja so razglasili za levičarja. Korupcijo hoče vlada prikriti s svojimi kadri na pristojnih institucijah in nazadnje celo s svojo parlamentarno komisijo, ko naj bi preiskovali sami sebe.

Trenutno se bije boj okoli dokazovanja korupcije pri nabavi zaščitne opreme. Pri tem gre za nabavo »samo« nekaj sto milijonov evrov, tako da bi lahko provizije znašale v najboljšem primeru le nekaj milijonov. Opozoriti je treba na veliko večjo nevarnost, ko se z ekonomskimi ukrepi pripravlja pomoč gospodarstvu in ljudem v več milijardah evrov. Prav zanimivo bo videti, kakšne metode in skrivalnice bodo nastale pri tem megaposlu, največjem zastonjskem denarju v zgodovini Slovenije.

Pred kratkim je bila razkrita afera, ko je Franc Breznik, državni sekretar, pristojen za policijo, vozil vinjen, ko se je vračal s sestanka pri kralju banan Rastoderju. Tam naj bi posredoval za donacijo tega podjetja svoji občini v skupni vrednosti za približno tri tisoč evrov banan in čebule. Drugi človek na ministrstvu za notranje zadeve naj bi pri podjetju, ki ga preiskuje policija zaradi mamil v tovoru banan iz Kolumbije, prosil za humanitarno pomoč? Lepo vas prosim, kdo lahko temu še verjame? Moje asociacije se pri tem bolj nagibajo k scenariju, da ko imaš nekoga v rokah zaradi mamil, je ta lahka tarča. Kaj pa je danes lažjega kot nekaj milijonov iz narkokartela v Kolumbiji preusmeriti v kakšno davčno oazo na tajni račun. Seveda, zato je treba zamenjati direktorja Sove, policije in NPU. Vendar kljub temu upamo, da se bo tudi tam našlo kakšno globoko grlo, ker Slovenci imamo tega res dovolj.

Pri tem se lahko vprašamo, kako se pri vsem tem počutijo ljudje iz strank SMC in DeSUS. Za politike se razume, da s takšno kolaboracijo vlečejo materialne koristi, vendar kako se počutijo člani teh strank? Jih ni nič sram? Kaj pa na to porečejo njihovi volilci? Prepričan sem, da bodo svoje mnenje zelo jasno povedali na prihodnjih volitvah.

Gorazd Cuznar, Črnomelj