V vladnem poročilu o stanju in dobavah zaščitne opreme piše, da je zaradi pomanjkanja te opreme in ukrepov za zajezitev prenosa novega koronavirusa iz Italije do prvih okužb in najhujših posledic prišlo v zdravstvenih ustanovah in domovih starejših občanov, za to pa je kriv – nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec. Kajti če bi pravočasno razglasil epidemijo, odredil nabavo dodatne zaščitne opreme in prepovedal potovanja v Italijo, do širjenja okužbe v takšni meri ne bi prišlo, so prepričani na gospodarskem, obrambnem in zdravstvenem ministrstvu ter v njihovih zavodih in službah, kjer so sestavili vladno poročilo.

Obračun s Šarcem

Ker Šarec ni predlagal bistvenega povečanja zalog zaščitne opreme, je »nevestno ravnal v službi in zavestno kršil 4. člen zakona o blagovnih rezervah«. Šarec naj bi tudi zavajal javnost in zdravstvene institucije, ko je trdil, da ima Slovenija dovolj zalog in pripravljen celovit načrt za primer izbruha epidemije. Uprava za zaščito in reševanje je resda imela tak načrt iz leta 2016, ki je leta 2018 prestal tudi preverjanje, a tega vlada ob primopredaji ni predala novi vladi, pač pa ga je moral novi minister »sam odkriti kasneje«. Nazadnje se je izkazal za pomanjkljivega, menijo avtorji poročila.

Šarčeva vlada je sicer pred svojim odhodom sprostila polovico zalog zaščitne opreme iz blagovnih rezerv. Ob nastopu nove vlade je bilo v skladišču 3210 mask FFP3, 76.700 mask, 1.725.190 rokavic, 3630 kombinezonov in 4900 kilogramov dezinfekcijskih sredstev. Ministrstvo za zdravje je v času, ko ga je še vodil Aleš Šabeder, naročilo nekaj dodatne opreme v vrednosti dobrih 807.000 evrov, med drugim tudi dva ventilatorja. Vlada Janeza Janše pa je dan po svojem nastopu sprostila vse preostale količine in začela množično nabavljati opremo oziroma je to nalogo naprtila kadrovsko in strokovno podhranjenemu zavodu za blagovne rezerve, ki naj bi mu pomagali vsaj dve medresorski oziroma strokovni komisiji.

Kdo je odločal? »Zavod za blagovne rezerve«

Zaradi vseh deležnikov, ki so sodelovali pri nabavah medicinske opreme, je danes odgovornost za posamezne odločitve zamegljena in nejasna. Mediji smo razkrili vrsto afer, ki zbujajo sum, da so bili posli sklenjeni v koruptivnih okoliščinah. V Dnevniku smo razkrili vsebino dokumentov, ki pričajo o tem, da je ves državni vrh vedel, kakšne ventilatorje bo zavod nabavil pri družbi Geneplanet, vedeli pa so tudi za pomisleke zdravnikov. Zato je ključno vprašanje, kdo je pravzaprav tisti, ki je nazadnje odločil o posameznih nabavah, konkretno ventilatorjev, kdo je torej prižgal zeleno luč. Poročilo prinaša odgovor: Odločitev o izboru ponudnika je sprejel zavod za blagovne rezerve, ki je tudi podpisoval pogodbe. Gospodarsko ministrstvo se je resda »aktivnejše vključilo« pri tej dotični dobavi – kako, poročilo ne navaja – vse druge aktivnosti pa je vodil zavod samostojno, ob soglasju gospodarskega ministrstva in pomoči obeh skupin, piše v dokumentu. »Niti Mitja Terče niti kateri koli drug član skupine ni imel pooblastil za sprejemanje odločitev, temveč so bili v skupino imenovani zgolj za pomoč pri koordinaciji in čimprejšnji realizaciji nabav zaščitne opreme. Vse dokončne odločitve pa je sprejemal zavod za blagovne rezerve.«

Obračun z Galetom

Med 16. marcem in 25. aprilom je zavod podpisal vsega 59 pogodb. Zakrajšek je podpisal 13 pogodb v vrednosti dobrih 17 milijonov evrov, tudi 8 milijonov evrov vredno pogodbo z Geneplanetom, Gale pa 11 pogodb v vrednosti 29,2 milijona evrov. Preostale pogodbe za slabih 140 milijonov evrov sta podpisala uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Lojze Černe in Dušan Šelih. Vladno poročilo posebej izpostavlja tri, pri katerih je ministrstvo za gospodarstvo zaznalo »nepravilnosti«. Naključje ali ne, to so le pogodbe, ki jih je podpisal Gale.

S podjetjem OECO je denimo podpisal pogodbo za nabavo dveh milijonov kirurških in milijona mask FFP2 v vrednosti 3 milijone evrov (brez DDV). Rok dobave je bil 23. april. Toda že 1. aprila je zavod ministrstvu za gospodarstvo predlagal sklenitev aneksa z višjimi cenami mask, ki bi vrednost pogodbe povišal na 4,9 milijona evrov ter podaljšal dobavni rok na 15. maj. Ministrstvo z aneksom ni soglašalo, izhaja iz poročila. Gale je podpisan tudi pod pogodbo z MD Global za 2,8 milijona mask FFP2 v znesku 9,9 milijona evrov (brez DDV). Rok dobave je bil 27. marec, ki pa ga je Gale, tako navaja poročilo, prav tako želel podaljšati, a ministrstvo tudi na to ni pristalo, ker je bilo »podjetje v preteklosti poznano tudi po prevarah«. Po 15. aprilu zavod ni več sklepal novih pogodb.

Koalicija in opozicija na nasprotnih bregovih

Koalicija in opozicija sta se tudi ob vladnem poročilu o nabavi zaščitne opreme znašli na nasprotnih bregovih. Prva je s prstom kazala na Šarčevo vlado; kritične besede o ravnanju Janševe ministrske ekipe v njenih vrstah tako rekoč ni bilo slišati. Opozicija je vladno poročilo povsem raztrgala.

V koalicijski NSi so poudarili, da bo moral Marjan Šarec med drugim pojasniti, zakaj je ob prvih znakih epidemije celo preprečeval pravočasno ukrepanje, ki ga je predlagalo ministrstvo za zdravje. V SMC so poročilo ocenili kot celovit pregled stanja zalog in nabav osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije. »Na enem mestu so zbrani vsi podatki o nakupih. Branje, ki bi moralo zanimati vse, ki vas zanima resnica in gledate tudi onkraj skonstruiranih zgodb,« je Počivalškova stranka zapisala na twitterju. Nekoliko bolj zadržani so bili v stranki DeSUS, ki je bila, tako kot SMC, tudi v prejšnji vladi. Po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše poslanci DeSUS poročila še niso imeli časa prebrati, zato še ne more oceniti, ali je Šarec ravnal vestno in odgovorno ali ne. »Po njegovem odhodu so se začele zadeve astronomsko hitro odvijati. Če so želeli zagotoviti osnovno opremo za medicinsko osebje in za ljudi, so verjetno na samem začetku nabave naredili kakšno napako,« je menil Jurša.

Korče: Janez ni nikoli ničesar kriv

Da pri ravnanju Janševe vlade ni šlo zgolj za »kakšno napako«, temveč je afera z maskami ena večjih afer v zgodovini naše države, pa menijo v opozicijski LMŠ. »Janez je bil vedno zraven, vendar pa Janez ni nikoli ničesar kriv,« je izpostavila poslanka Šarčeve stranke Jerca Korče. Poročilo Janševe vlade je označila kot politični pamflet ene stranke, bivši premier pa je po njeni oceni odreagiral točno tako, kot je bilo v tistem trenutku pravilno, sorazmerno in smotrno. Prav ukrepi, ki jih je sprejela Šarčeva vlada – zaprtje meje, prepoved množičnih prireditev, zaprtje šol in vrtcev – so po mnenju Korčetove bistveno prispevali k temu, da je Slovenija epidemijo »zvozila relativno dobro«.

V opozicijski SD so med drugim izpostavili odgovornost gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. »Kaj imata skupnega Marjan Šarec in Janez Janša?« se je vprašal poslanec SD Matjaž Nemec. »Ministra Počivalška,« si je odgovoril. In dodal, da je bil ta odgovoren za stanje na zavodu za blagovne rezerve tako v mandatu prejšnje vlade kot zdaj. »Nenavadno je, da tisti, ki bi morali odgovarjati za svoja ravnanja, zdaj kažejo s prstom na druge,« je še dejal Nemec.

Poslanec Levice Miha Kordiš pa je poudaril, da v poročilu vlade Janeza Janše piše, da vlada Janeza Janše ni nič kriva. Izpostavil je navedbe v poročilu, da so bili na zavodu za blagovne rezerve glede na obseg nalog kadrovsko podhranjeni in da niso bili ustrezno usposobljeni. »Kljub temu se je vlada odločila, da bo nabave zaščitne opreme peljala prek ministrstva za gospodarstva in zavoda za blagovne rezerve. V Levici bi pričakovali, da bi omenjene navedbe spremljala tudi odstopna izjava ministra za gospodarstvo,« je dodal Kordiš.