Kako v času koronakrize ljubiteljem športa zagotoviti vsaj minimalno veselje, je vprašanje, s katerim so se in se ukvarjajo številni vodilni možje različnih športnih organizacij po svetu. Pri čemer jih je velika večina povsem nemočnih, redki posamezniki pa so le našli načine, kako zadovoljiti svojo bazo oboževalcev. In pri tem zagotovo izstopa rešitev predsednika organizacije UFC, ki prireja dvoboje v mešanih borilnih veščinah v osemkotni »kletki«, Dana Whita. Rešitev, ki spominja na idejo za kakšen znanstvenofantastični film. White namreč od junija naprej načrtuje dvoboje bork in borcev z vsega sveta na posebej njim prilagojenem otoku, katerega natančne lokacije še noče izdati. A do tja še pridemo...

Številne spremembe

Še prej bo namreč na celini na sporedu UFC 249, dogodek, ki ima, še preden se je zgodil, zelo pisano predzgodbo. Sprva je bilo predvideno, da bo na njem 18. aprila v Brooklynu v New Yorku glavna borba večera tista med prvakom lahke kategorije Rusom Habibom Nurmagomedovom in Američanom Tonyjem Fergusonom, a je to zaradi prepovedi potovanj padlo v vodo. Mimogrede: dvoboj omenjenih so zaradi različnih vzrokov prestavili že petič! Kakor koli, Nurmagomedova je kot Fergusonov nasprotnik zamenjal Justin Gaethje, nato pa se je poleg s seznamom dvobojev začelo zapletati s prizoriščem. Ko je postalo jasno, da z New Yorkom ne bo nič, se je kot rezervna lokacija omenjala Kalifornija, ko je odpadla tudi ta, pa je White oznanil, da so vsi dogodki UFC do nadaljnjega odpovedani. Dokler se torej ni pred kratkim »ponudila« Florida.

Potem ko je tamkajšnji guverner Ron DeSantis sredi aprila z dekretom razglasil snemanje oddaj poklicne rokoborbe WWE za »ključni posel« v tej zvezni državi, s čimer so bili na začudenje vseh rokoborci domala edini, ki so v tem času nemoteno opravljali svoje aktivnosti (vse v centru za trening v Orlandu), prave ovire, da ne bi dovolili dogodka tudi organizaciji UFC, ni bilo več. Navsezadnje bi bilo kljub znanim povezavam prvega moža WWE Vincea McMahona s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom kar malce preveč nenavadno, če bi rokoborbo WWE dopustili, mešanih borilnih veščin UFC pa ne. In tako bo torej zdaj, kakopak pred praznimi tribunami, UFC 249 9. maja gostil Jacksonville na Floridi.

Borili se bodo na plaži

Bistveno bolj zanimivo pa bo očitno tisto, kar bo omenjenemu dogodku sledilo. »Verjamem, da nič ni nemogoče. Treba je le poiskati način, kako nekaj narediti. Za lokalne dvoboje smo torej našli rešitev na Floridi, potem pa smo se vprašali, kako bi lahko v teh razmerah izvedli mednarodne dogodke. In tako prišli na idejo z otokom,« je že pred časom kontroverzni Dana White, pod vodstvom katerega je UFC postal multimilijardni globalni posel, poskrbel za veliko razburjenja, nejevere in celo posmehovanja. A zdaj naj bi bila ta na prvi pogled nora ideja dejansko zelo blizu uresničitvi. Pri čemer White še noče izdati lokacije otoka, ugiba pa se, da gre najverjetneje za majhen košček kopnega nekje v Bahamskem otočju, ki so ga medtem že poimenovali »Fight Island« (Pretepaški otok) in to ime tudi patentirali.

Po trditvah Whita bo ta pripravljen že zelo kmalu, mednarodne dogodke naj bi gostil že junija, šlo pa bo za pravi »pretepaški paradiž«, saj bodo med drugim na njem tudi številne telovadnice, hotel in vsa druga infrastruktura, ki jo borci mešanih veščin potrebujejo za dober trening, priprave, počitek, regeneracijo… »Med 9. in 23. majem bomo na Floridi organizirali štiri dogodke, nato pa se bomo 'preselili' na otok. Padla je že tudi odločitev, da bomo oktagon postavili kar na plaži. Ključno pa je, da bomo nanj lahko dostop omogočili vsem našim borcem iz vseh držav,« je razložil White, ki se po lastnih besedah zaveda, da bo težav, predvsem s prihodi in odhodi, vseeno kar nekaj, medtem ko se z vrnitvijo gledalcev ne obremenjuje: »Zdaj živimo, in bomo še nekaj časa, v drugačnem svetu.«