Ustavno sodišče je z odločitvijo, objavljeno 17. aprila, zadržalo del odloka o omejitvi gibanja, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov. Pozneje je vlada sicer odlok spremenila in v skladu s pričakovanji ustavnih sodnikov vanj vpisala namero, da upravičenost ukrepov preveri najmanj vsakih sedem dni.

Ustavni sodniki o štirih točkah, ki sestavljajo sklep, niso glasovali enotno. Ustavni sodnik Klemen Jaklič je glasoval celo proti temu, da bi zadevo ustavno sodišče sploh sprejelo v obravnavo. Pobudnik ustavne presoje ni izkazal pravnega interesa in pravice ni najprej iskal na poti rednih sodišč, je ugotavljal v ločenem mnenju. Poudaril je tudi, da takšno postopanje vzpostavlja občutek, da si ustavno sodišče v nasprotju z zakonom in ustavno zapovedjo enake obravnave izbira privilegirane stranke, je Jaklič zapisal v ločenem mnenju, ki ga danes povzemajo v spletni Demokraciji in z zapisom na twitterju tudi pri Novi24TV.

Vsebino tega ločenega mnenja pa je danes na twitterju komentiral premier Janša in navedel, da so dvojna merila "smrt kredibilnosti vsake institucije, sodne še posebej". "Vzpostavljajo t.i. selektivno pravico," je še opozoril.

Številne omejitve bodo v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale

Janša je na družbenem omrežju twitter pokomentiral tudi aktualno stanje v zvezi s epidemijo koronavirusa v Sloveniji in napovedal, da bodo številne omejitve za državljane v Sloveniji in Evropski uniji “v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale”.

Kot piše, se vlada o ukrepih odloča tudi na podlagi zelo resnega stanja v soseščini in »negativnih izkušenj tistih držav, ki se borijo s ponovljenimi izbruhi epidemije.«

Ukinitve prepovedi gibanja izven kraja bivališča oziroma matične občine vsaj čez praznike še ne gre pričakovati. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, infektologinja Bojana Beović, je izpostavila, se je prav ta ukrep izkazal kot učinkovit. Kot so napovedali na policiji, bodo spoštovanje prepovedi preverjali tudi pred in med prvomajskimi prazniki. Prirejanje piknikov v naravi ni dovoljeno, so ob tem pojasnili.

Odslej na voljo tudi storitve zavarovalniških posrednikov in avtopralnic

Potem ko je vlada v petek določila nove izjeme, za katere ne velja prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, bodo danes lahko začeli delati še zavarovalniški posredniki in avtopralnice. Tudi ob sprostitvi teh storitev bo treba dosledno upoštevati priporočila Nacionalnega instituta za javno zdravje in navodila ministrstva za zdravje.

Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko nekaj časa odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike.

Odlok je najprej razrahljala z odprtjem trgovin s hrano za živali, nato z odprtjem vrtnarij, drevesnic in cvetličarn ter gradbenih del, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.

Ta teden je bila prižgana tudi zelena luč za storitve, ki se opravljajo na prostem, denimo vrtnarske storitve ali krovska in fasaderska dela, pa za osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Še nekatere sprostitve gospodarskih in drugih dejavnosti sledijo 4. maja. Takrat bodo vrata odprle prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar sicer ne velja za tiste v trgovskih centrih. Ponovno bo mogoč tudi obisk frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego živali.

V petek aktiviranih 3267 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V petek je bilo na vseh ravneh angažiranih 3267 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.