Mestna občina Ljubljana je v začetku tega meseca napovedala začetek prenove dela Šubičeve ulice. In sicer so pojasnili, da bodo gradbeni delavci zamenjali kamnite plošče iz pohorskega tonalita v Šubičevi ulici, ki povezujejo državni zbor in Trg republike. Po podatkih občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet je treba plošče zamenjati zaradi prometne varnosti, saj so popokale zaradi osnih obremenitev.

Pojasnili so, da bodo delavci KPL morali odstraniti prav vse obstoječe plošče iz pohorskega tonalita. Zamenjali jih bodo z novimi ploščami oziroma tlakovci, ki bodo nekoliko manjši. Kot so razložili na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, so bile doslej na Šubičevi nameščene plošče velikosti 50 krat 100 centimetrov, zamenjali pa jih bodo tlakovci dimenzij 20 krat 30 centimetrov z večjimi fugami. »Enaki tlakovci s fugami iz posebne recepture betona so v križišču Gosposvetske in Vošnjakove in so se izkazali za dobre. Manjši tlakovci bistveno bolje prenašajo osne obremenitve kot velike plošče,« so na občini argumentirali odločitev za zamenjavo plošč z manjšimi.

Občina je uveljavila garancijo

Zamenjava plošč se je začela v ponedeljek, 6. aprila, in se bo po napovedih ljubljanske občine končala predvidoma po prvomajskih praznikih. Vse do takrat bo promet na območju Šubičeve deloma oviran, saj je postavljena polovična zapora cestišča. Čeprav je te dni v mestu bistveno manj prometa kot običajno, občina udeležence v prometu prosi za razumevanje in upoštevanje začasne prometne signalizacije in ter sporoča, da lahko informacije o prometnih zaporah cest v prestolnici spremljajo na portalu Prominfo. Vendar pa denimo ravno informacije o delni zapori Šubičeve na portalu Prominfo še do včeraj popoldan ni bilo.

Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so potrdili, da KPL zamenjavo plošč na Šubičevi opravlja v okviru garancije, zato občini za ta dela ne bo treba seči v občinsko blagajno. Od prenove in položitve plošč na tem delu Šubičeve je namreč minilo šele dobri dve leti in pol.