V slovenskih smučarskih skokih in nordijski kombinaciji so posledice koronakrize prvi občutili trenerji in podporno osebje v pisarnah Smučarske zveze Slovenije (SZS) v palači v Podutiku, saj so jim plače znižali za 20 odstotkov. Koliko denarja manj bo za programe treningov in tekmovanj za naslednjo sezono, še ni znano.

»Zaradi omejitev gibanja nisem imel še sestankov s trenerji in tekmovalci. Ko bo znova mogoče prehajanje med občinami, bomo začeli delati na polno. Glede porabe denarja bomo sledili predlogom vodstva Smučarske zveze Slovenije. Že zdaj vemo, da ga bomo od države prejeli 30 odstotkov manj,« je izpostavil predsednik odbora in zbora za smučarske skoke ter nordijsko kombinacijo pri SZS Ljubo Jasnič, ki ostaja velik optimist, da ne bo potrebno drastično znižanje proračuna za programe dela smučarskih skokov in nordijske kombinacije.

Letos pogodbe potečejo s petimi pokrovitelji

S koncem sezone, ki se uradno konča 30. aprila, potečejo enoletne pogodbe s pokrovitelji Sberbank, Geoplin in Fraport, v naslednjih mesecih pa še z Mercatorjem in Luko Koper. Jasnič upa, da jih bodo obnovili, saj je dobil ustno zagotovilo o nadaljevanju sodelovanja, le številke v pogodbah bodo verjetno manjše, kot so bile doslej. »Prijatelje spoznaš v nesreči. Mi bomo pokazali veliko razumevanja za pokrovitelje zaradi trenutne krize, ker tudi oni pokažejo veliko razumevanja, ko nam ne gre. Prilagodili se bomo razmeram,« je pripomnil Jasnič. Posebej je poudaril, da v reprezentancah A v skokih za moške in ženske ter nordijski kombinaciji ne bo velikih rezov. Veliko več je negotovosti glede drugih reprezentanc, od ekipe B do najmlajših, državnega panožnega nordijskega centra v povezavi s srednjo šolo v Kranju in klubov. Na tem delu skakalne družine bo prišlo do zategovanja pasov.

»Ker zaradi koronakrize marca ni bilo svetovnega prvenstva v poletih v Planici, smo izgubili 400.000 evrov. V preteklosti smo doživeli že precej hujše stvari, saj včasih nismo imeli denarja niti za bencin za kombi, zato sem optimist, da bodo stvari šle v pravo smer. Če bomo svetovno prvenstvo izvedli decembra in bo prišlo veliko gledalcev, bi lahko pokrili izgubo. Fantje bodo zaradi racionalizacije stroškov vadili doma, saj imamo najboljšo možno infrastrukturo za trening na svetu. Reprezentanca A v ničemer ne bo prikrajšana. Ker je svetovno prvenstvo v poletih doma, mora imeti reprezentanca najboljše pogoje za trening ter jeseni skakalnice čim prej pokrite s snegom. Tako kot smo za letošnji marec načrtovali, da bodo fantje v Planici stali na stopničkah, enak cilj ostaja za termin v decembru,« je razlagal Jasnič. Posebej je pohvalil tekmovalce, ki so v času krize pomagali pri razvozu hrane po domovih, v četrtek in petek pa bodo pomagali hmeljarjem v Savinjski dolini.

Trenerji ostajajo Bertoncelj, Medved in Zupančič

Krčenja stroškov pri najboljših skakalcih, skakalkah in nordijskih kombinatorcih ne bo tudi zato, ker se morajo ekipe čim bolje pripravili na svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju leta 2023 v Planici. Zato so pred lansko sezono na novo postavili strokovni štab v nordijski kombinaciji pod taktirko Gorana Janusa, ki je s skakalci dosegal zgodovinske uspehe in postavljal nove mejnike. »Svetovno prvenstvo 2023 je dolgoročni projekt in ne moremo si privoščiti, da bi vmes eno sezono prišlo do popuščanja. Skakati in teči se ne moreš naučiti v šestih mesecih, ampak je treba graditi na kontinuiteti,« je dodal Jasnič in poudaril, da Gorazd Bertoncelj ostaja glavni trener reprezentance A, Igor Medved ekipe B in Zoran Zupančič skakalk.