Po pisanju spletnega portala The Guardian so se ob razglasitvi nominirancev 2. aprila razkrile težave, ki jih imajo bralci v času pandemije novega koronavirusa pri pridobivanju nominiranih knjig.

Le ena od nominiranih knjig, delo The Memory Police japonske pisateljice Yoko Ogowa, je bila prodana v več kot 5000 izvodih. Tri od nominiranih del - prvenec 28-letne nizozemske pisateljice Marieke Lucas Rijneveld z naslovom The Discomfort of Evening, roman The Enlightenment of the Greengage Tree perzijske pisateljice Shokoofeh Azar in roman The Adventures of China Iron argentinske pisateljice Gabriele Cabezon Camara - pa so bila prodana v manj kot 1000 izvodih.

Večina založnikov nominiranih knjig je zato pozvala fundacijo, ki podeljuje nagrado, da preloži razglasitev letošnjega zmagovalca. Jacques Testard iz založbe Fitzcarraldo, kjer je izšlo tudi delo dobitnice mednarodnega bookerja in nobelovke Olge Tokarczuk, je povedal, da je prodaja knjig v zadnjih tednih skorajda ugasnila.

Za letošnjega mednarodnega bookerja sta nominirana še roman mehiške pisateljice Fernande Melchor z naslovom Hurricane Season in roman Tyll nemškega pisatelja Daniela Kehlmanna.

Mednarodni booker je vreden 50.000 britanskih funtov. Ker ga podeljujejo za prevod dela v angleški jezik, si nagrado enakovredno razdelita pisatelj in prevajalec dela.