Navdušeni hrvaški ribiči so video posnetke kitov pri Šolti nedaleč Splita med drugim objavili na Facebooku na strani združenja Eko Pelješac. Na posnetku, ki je nastal v soboto, je mogoče videti kite, ki plavajo, se potapljajo in tudi brizgajo vodo iz nosnic na glavi. Pred tem so kite v petek posneli tudi ribiči v morju nedaleč Rogoznice pri Šibeniku. Ocenili so, da so veliki »kot vlačilec«.

Do prejšnjega konca tedna so nazadnje brazdastega kita v hrvaškem delu Jadrana opazili pri otoku Lošinju pred tremi leti. Kiti ne živijo v Jadranske morju, ker nimajo dovolj hrane, a občasno iz Sredozemskega morja po pomoti pridejo tudi v Jadran, je pojasnil splitski profesor Alen Soldo za hrvaško tiskovno agencijo Hino. Spomnil je, da je bilo več primerov, ko so se brazdasti kiti izgubili v Jadranskem morju in nekajkrat so tudi nasedli na obalo. Pred nekaj leti se je to zgodilo na italijanski obali Jadrana.

Poudaril je, da brazdaste kite kot zaščitene živali ni dovoljeno vznemirjati. Niso nevarni za plovila na morski gladini, lahko pa s svojimi velikanskimi plavutmi ogrožajo podmorske snemalce, če jih spremljajo, je dodal.