Kot je potrdil minister za zdravstvo Vili Beroš, se je doslej na Hrvaškem z novim koronavirusom okužilo 1832 ljudi. Testirali so skupaj 21.647 oseb, v zadnjih 24 urah 694. Pozitivnih je bilo 8,53 odstotka, kar je nekoliko manj kot v petek.

Od petka so umrli trije ljudje, od tega dva v Splitu. Na ventilatorjih je 27 bolnikov, hospitaliziranih pa je 361 pacientov, kar je 11 manj kot v petek.

Notranji minister Davor Božinović je sporočil, da na Hrvaškem do 4. maja podaljšujejo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. To velja za prepoved javnih shodov in zbiranj, obratovanje trgovin, storitvenih dejavnosti ter izvedbo športnih in kulturnih prireditev, je pojasnil.

Nekatere ukrepe so kljub temu nekoliko prilagodili, in sicer bo možno gibanje znotraj posameznih županij brez elektronskih dovolilnic. Na Hrvaškem je bilo doslej prepovedano zapuščati stalno ali začasno bivališča brez posebne dovolilnice.

Odločitev glede mejnih prehodov za tranzitni promet tovornih vozil podaljšujejo do 18. maja, opuščajo pa prakso konvojev prečkanja države, poroča Hina. Vozniki tovornjakov bodo na meji dobili obvestilo, da lahko vozijo po avtocestah in se ustavljajo samo na za to točno določenih mestih, je pojasnil Božinović.

»S tem bomo pospešili čezmejne postopke, ki so vezani na mejni promet tovornjakov, in poskrbeli, da ne bodo zlorabljeni in da bodo vsi spoštovali predpisane ukrepe,« je dodal.

S 26. aprilom pa bodo ponovno vzpostavili izredno pomorsko povezavo Ancona-Zadar za tovorna vozila, še poroča Hina.

V Avstriji po okužbi s koronavirusom okrevalo že preko 10.000 ljudi

V Avstriji je število ljudi, ki so že okrevali po okužbi z novim koronavirusom, preseglo 10.000, je danes objavilo avstrijsko notranje ministrstvo. Število novih okužb se je v enem dnevu povzpelo le za 0,7 odstotka in znaša 14.671. Zdravstveni minister Rudolf Anschober razmere opisuje kot stabilne, a svari pred pretirano brezskrbnostjo.

Grozljivo stanje v domu za ostarele po okužbah s koronavirusom pretreslo Kanado

Kanado so pretresla razkritja glede stanja v domu za ostarele blizu Montreala, kjer se je razširil novi koronavirus. Zaposleni so večinoma odšli, oskrbovanci pa so bili v veliki meri prepuščeni sami sebi. V nekaj tednih jih je umrlo 31. Ustanova je postala simbol grozljivega davka, ki ga je koronavirus terjal v domovih za ostarele v državi.

Število umrlih v Španiji preseglo 20.000

Število ljudi, ki so umrli zaradi okužbe z novim koronavirusom, je danes v Španiji preseglo 20.000. Gre za tretje največje število smrtnih žrtev za ZDA in Italijo na svetu. Število vseh okuženih se je povzpelo na nekaj več kot 191.000, ozdravelo je skoraj 75.000 ljudi.

V Rusiji rekordno število novih okužb in smrti

V Rusiji število okuženih z novim koronavirusom še naprej hitro narašča. Danes so zabeležili rekordnih 4758 novih okužb, število okuženih se je tako povzpelo na več kot 36.700, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zaradi covida-19 je umrlo še 40 ljudi. Moskovski župan Sergej Sobjanin je karanteno, ki bi se sicer iztekla jutri, podaljšal do 1. maja.

Albanija v boj proti širjenju koronavirusa tudi z droni

Albanija v prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa med drugim uporablja tudi drone, ki prebivalce opozarjajo, naj ohranjajo socialno distanco in spoštujejo sprejete ukrepe. Tisti, ki zaradi nujnih opravkov želijo zapustiti domove, pa lahko obrazce za izhode izpolnijo na internetu.

Srbija na Kosovo poslala tisoč testov

Srbija je na Kosovo v petek v znak dobre volje poslala tisoč testov za novi koronavirus. Pristojni so pošiljko predali na mejnem prehodu Jarinje. Kosovo je teste sprejelo kot del regionalnega sodelovanja v boju proti pandemiji, je potrdil tiskovni predstavnik kosovskega ministrstva za zdravje.

Na Japonskem še naprej raste število okuženih

Na Japonskem je danes, le nekaj dni po razglasitvi izrednih razmer za celotno državo, s katerimi skušajo oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa, število okuženih naraslo na 10.000. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 200 ljudi, najbolj prizadeto območje pa ostaja prestolnica Tokio. Oblasti napovedujejo povečano število testiranj.

Danska podaljšala prepoved javnega zbiranja

Danska je v okviru ukrepov za boj proti novemu koronavirusu pozno v petek podaljšala prepoved javnega zbiranja več kot desetih ljudi. Prepoved je veljala od 17. marca in naj bi se iztekla danes.