Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, so šahisti na ta način končali kvalifikacijski turnir »Banter Blitz kup« s 132 igralci, ki se je začel že jeseni.

V finale se je po pričakovanjih uvrstil aktualni svetovni prvak Norvežan Magnus Carlsen, ki se je tam srečal z le 16-letnim Irancem Alirezo Firouzjo. V finalu je Iranec po 16 odigranih dvobojih slavil le tesno z 8,5:7,5. Carlsen je nasprotniku po dvoboju čestital in odkrito priznal, da si je zaslužil zmago.

A pravega premora ne bo. Že jutri bo Carlsen začenja nastope na novem turnirju z nagradnim skladom 250.000 ameriških dolarjev, kjer se bo Irancu skušal oddolžiti za finalni poraz. Nastopili pa bodo še nekateri izredno močni - Fabiano Caruana, Ding Liren, Ian Nepomniači, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri in Hikaru Nakamura.

Turnir bo trajal 16 dni, kjer bodo šahisti nastopili po sistemu vsak z vsakim, odločale pa bodo štiri medsebojne tekme in ne le ena. Posebno bo tudi točkovanje, podobno odbojkarskemu. Zmaga bo vredna tri točke, poraz 0, v primeru neodločenega izida 2:2, pa bo odločala peta medsebojna tekma, a bo zmaga nato vredna dve točki in poraz eno.

Četverica najboljših se bo nato uvrstila v končnico.