Izvajali so sodobno obliko suženjstva, žrtev mednarodne trgovine z ljudmi je bilo najmanj 63, je obtoženim članom hudodelske združbe očitala specializirana tožilka Bojana Podgorelec, ko je v svoji – več kot triurni – sklepni besedi nizala razloge, zakaj si za storjeno zaslužijo dolgoletne zaporne kazni.

Sodni senat okrožnega sodišča v Mariboru, ki mu je predsedoval Boštjan Polegek, so prepričali argumenti Podgorelčeve. »Pravni pojem očitanega kaznivega dejanja je res širok, vendar ni dvoma, da gre pri obravnavanem početju za trgovino z ljudmi.« Ni pa senat sledil predlogu tožilke o višini zapornih kazni, saj jih je več kot prepolovil. »Ni potreben tako rigorozen ukrep,« je ocenil sodnik. »Obtoženi niso razčlovečili žrtev ali jim povzročali hudega trpljenja, če izvzamemo omejevanje hrane in pretepanje.«

Po odsluženi kazni jih čaka izgon iz Slovenije

Prvoobtoženega Allena Cveka je senat obsodil na štiri leta zapora, njegovemu bratu Tomislavu in trem obtoženim Tajvancem pa je dosodil kazen tri leta in deset mesecev zapora. Vseh pet bo moralo v primeru pravnomočnosti sodbe plačati še denarne kazni v razponu od 500 do 10.000 evrov in vrniti pridobljeno protipravno premoženjsko korist. Azijce, ki jim je sodišče podaljšalo pripor do pravnomočnosti sodbe, čaka še izgon iz Slovenije za obdobje pet let. Obramba je že napovedala pritožbo zoper sodbo, tožilka bo o njej še razmislila.

Delovanje hudodelske združbe je 18. januarja 2018 ustavila čezmejna policijska akcija. Za rešetkami so pri nas pristali brata Cvek ter štirje državljani Tajvana. Obtožnica jim je očitala, da so od novembra 2015 do aretacije vzpostavili nezakonite centre z namenom goljufanja v mednarodnem telefonskem prometu. Tožilstvo je zbralo dokaze, da so člani združbe s telefonskimi prevarami pridobili najmanj 370.000 evrov protipravne premoženjske koristi, približno 100 tisočakov iz te vsote naj bi si prislužil Allen Cvek, ki je bil z bratom zadolžen za iskanje lokacij klicnih centrov, za vzpostavitev hitrih medmrežnih povezav, dostavo hrane in pijače, odvažanje odpadkov in organiziranje prevoza oškodovancev.

Prvoobtoženi je bil prej policist

Obramba je skušala obravnavano početje predstaviti v povsem drugačni luči. Allen Cvek, nekdanji policist, naj bi domneval, da so Tajvanci prihajali v Slovenijo igrat spletni poker. Z dogajanjem v hišah da ni bil seznanjen, sumov zasužnjevanja pa ni zaznal. Po oceni odvetnika Boruta Mihurka, ki je branil Tomislava Cveka, je tožilstvo umetno ustvarilo hudodelsko združbo. »Moj klient je vozil Tajvance od letališč do hiš. To je nesporno. Ni pa vedel, da naj bi obstajala mednarodna kriminalna združba in kaj v hišah počnejo tujci, saj so ga zavajali in mu prikrivali informacije.«

»Izgovorom obrambe – na podlagi množice izvedenih dokazov – nismo mogli slediti,« je obsodbo utemeljil sodnik Polegek in dodal, da je bila trojica Tajvancev uvrščena visoko v hierarhiji združbe. V hišah so skrbeli za strog režim, da so žrtve izvrševale naročene jim telefonske goljufije. Do junija lani je na zatožni klopi sedel že Huang Tsun Siao. Med potekom glavne obravnave je priznal svojo vpletenost v trgovino z ljudmi, sodišče ga je obsodilo na tri leta in osem mesecev zapora. Februarja so ga pogojno izpustili na prostost in se je že vrnil v domovino.