Medtem ko je pandemija koronavirusa v ZDA v polnem razmahu in je vse drugo razen zdravja ljudi drugotnega pomena, se ljubitelji košarke kriznim razmeram navzlic še naprej sprašujejo, kdaj in ali sploh se bo letošnja sezona v ligi NBA nadaljevala. V nedeljo je namreč minilo natančno mesec dni, odkar so bile v najmočnejši ligi na svetu na sporedu zadnje tekme. Prve napovedi, da bi se vse skupaj lahko nadaljevalo sredi maja, so se izkazale za preoptimistične, realnejše se zdijo tiste, da bodo igralci znova na delu nekje sredi junija. Seveda ob dejstvu, da bi se tekme igrale na isti lokaciji, pri čemer se bolj kot ne ves čas omenja Las Vegas, ter predpogoju, da bi luč sveta ugledal hitri test na okuženost s koronavirusom, ki v 15 minutah pokaže rezultate. Znanstveniki naj bi bili tik pred tem, da dokončajo njegov razvoj, a si komisar lige NBA Adam Silver ne želi, da bi bili košarkarji privilegirani in ga uporabljali pred ostalimi ljudmi. Hkrati je Silver namignil, da navijačev na tekmah bržkone ne bo, vse dokler ne bo v obtoku cepivo za koronavirus. Po številnih ocenah bi se to lahko zgodilo najhitreje pozimi prihodnje leto, kar bržkone pomeni, da bo liga NBA celotno naslednjo sezono potekala brez gledalcev v dvoranah.

»Če se bodo stvari obračale nam v prid, se mi ne zdi nemogoče, da bi se sezona nadaljevala v začetku ali sredini junija. A ne mislite, da želim biti pametnejši od stroke. To so le moje optimistične in pobožne želje. Toda stvari, ki jih berem in slišim glede znanstvenih in medicinskih odkritij, do katerih prihajamo, me navdajajo z optimizmom,« je povedal lastnik Dallasa Mark Cuban. Mimogrede, prav Cuban je od izbruha koronavirusa glasen kritik predsednika ZDA Donalda Trumpa in njegovega načina spopadanja s pandemijo. Ob tem z javnostjo pogosto deli svoje poglede na dogajanje in ideje za omilitev gospodarskih posledic, ki so ljudem sila všeč, zato ga vse pogosteje nagovarjajo k ideji, da bi kandidiral za predsednika ZDA. Cuban na to odgovarja: »To ni nekaj, kar bi si zadal za cilj. Vseeno pa si vrat ne zapiram. Kdo ve, kaj se bo zgodilo od danes do novembra.«

Eni delajo neusmiljeno, drugi nič

Bolj ko se nadaljevanje sezone v ligi NBA oddaljuje, bolj je jasno, da bodo igralci pred vrnitvijo na parket potrebovali nekaj časa za fizično pripravo. »Če nam bo liga sporočila, da se, denimo, sezona nadaljuje čez dva tedna, in bodo igralci po dveh mesecih imeli le 14 dni za treninge, bo to katastrofalno,« je dejal neimenovani generalni direktor enega izmed klubov v ligi NBA. Moštva sicer spodbujajo igralce, da v tem obdobju trenirajo doma, a je jasno, da se tega ne držijo vsi, kot tudi, da je tekmovalna forma nekaj povsem drugega.

»Imate igralce od ene skrajnosti do druge. Torej take, ki neusmiljeno trenirajo, in take, ki ne delajo nič. Zato je treba zavzeti pristop, da nihče ne trenira tako, kot bi v normalnih razmerah, in da so vsi precej izven tekmovalne forme,« pa razmišlja eden od trenerjev za fizično pripravo igralcev v ligi NBA, ki je ob tem opozoril še na neenakost pogojev igralcev za domače treninge. »So posamezniki, ki imajo privilegij, da so se izolirali na velikih posestvih, kjer imajo lastno telovadnico in košarkarsko igrišče. In so takšni, ki živijo v stanovanjih ali celo pri starših. Te je treba v takih primerih vzeti za osnovno izhodišče.«

Po poročanju novinarja iz športne hiše ESPN Briana Windhorsta so prav iz naštetih razlogov klubi izdelali skupen predlog, da bi igralci pred nadaljevanjem sezone potrebovali 25 dni priprav. Ali jih bodo dobili ali ne, je veliko vprašanje. »Enajst dni bi igralci trenirali individualno in pazili na socialno distanco, sledilo bi 14 dni ekipnih treningov,« poroča Brian Windhorst.

LeBron James išče zaključek

Ne glede na vse težave, ki jih prinaša pandemija koronavirusa, pa so vsi, ki so vpeti v ligo NBA, enotni, da se sezona tako ali drugače mora zaključiti. Med najglasnejšimi zagovorniki tega je LeBron James, ki lovi naziv najboljšega košarkarja vseh časov. A za to bo potreboval vsaj še dva prstana za naslov prvaka in po vsej verjetnosti tudi naslov najboljšega strelca v zgodovini lige. Z LA Lakers mu je v letošnji sezoni šlo odlično, pri 35 letih pa bi lahko bila odpoved sezone za veličino njegove zapuščine velik udarec. »Enostavno ne bi imel pravega zaključka, če ne bi dobili priložnost za dokončanje sezone,« meni James.

Koronavirus pa bo zagotovo velike posledice pustil na moštvu iz Utaha. Potem ko je bil Rudy Gobert prvi izmed igralcev NBA pozitiven na testu, je zaradi nepremišljenega vedenja z njim okužil še soigralca Donovana Mitchella. Mitchell, kot tudi ostali igralci Utaha, tega niso dobro sprejeli, zato se je kemija v moštvu porušila. Kako bo vodstvo kluba ravnalo v prihodnje in ali bo katerega od omenjenih dveh igralcev menjalo, ni znano. So se pa hitro sprožile govorice, da si Goberta želijo pri Dallasu, kjer bi skupaj z Luko Dončićem in Kristapsom Porzingisom sestavljal evropsko trojico, in da je na Mitchella lovke vrgel Miami Gorana Dragića. Kaj je res in kaj ne, je v tem trenutku težko razbrati. A dejstvo je, da odnosi v slačilnici Utaha ne bodo več isti, kot so bili pred tem. »Z Donovanom sva se slišala pred kratkim in pogovorila. Odnos med nama je daleč od idealnega, a na koncu dneva sva odrasla človeka z istim ciljem, to je osvojiti prstan v ligi NBA,« je iskren Rudy Gobert.