»Veliko raje bi videl, da bi ga poskušali ubraniti že prihodnje leto, ampak je situacija enostavno taka, da se bo naš naziv evropskih prvakov skoraj gotovo podaljšal še za eno leto,« je v pogovoru za Dnevnik ob koncu marca povedal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec. Precej logična napoved je včeraj dobila tudi uradno potrditev. Ker so pred tem že prestavili olimpijske igre v Tokiu na prihodnje leto, je nemudoma postalo jasno, da evropsko prvenstvo za moške ne more biti isto poletje. A ker je Mednarodna košarkarska zveza Fiba pred časom spremenila koledar velikih tekmovanj in uvedla kvalifikacije, je bilo leto 2022 predvideno kot prosto reprezentančno leto, zato bo brez večjih težav gostilo prvenstvo stare celine. To bo v obdobju med 1. in 18. septembrom. Na prihodnje leto so bile tako prestavljene kvalifikacije za olimpijske igre, v katerih bo nastopila tudi slovenska reprezentanca. Te bodo po novem v obdobju med 22. junijem in 4. julijem 2021, a mora točne datume potrditi še Mednarodni olimpijski komite. Žensko evropsko prvenstvo za zdaj ostaja na koledarju, kot je bilo predvideno. Na sporedu bo med 17. in 27. junijem leta 2021.

Ob omenjenih spremembah je tako jasno, da bo slovenska košarkarska reprezentanca kar pet let nosilka naslova evropskih prvakov. Fiba je namreč spremembe v sistem reprezentančnih tekmovanj uvedla ravno po evropskem prvenstvu 2017. Pred tem so se prvenstva stare celine igrala na dve, zdaj pa se na štiri leta. No, v tokratnem primeru bo naslednje izjemoma šele po petih letih. Slovenska izbrana vrsta nima več kaj prida od tega naziva, saj je po zlatem Carigradu moška članska reprezentančna košarka strmoglavila. Pod vodstvom zdaj že nekdanjega selektorja Rada Trifunovića Slovenija ni zmogla čez kvalifikacije za svetovno prvenstvo in je kot evropska prvakinja izpustila košarkarski mundial, zelo slabo pa je začela tudi kvalifikacije za evropsko prvenstvo.

»Izvršni odbor Fibe je potrdil, kar smo na upravnem odboru Fibe Europe razpravljali in predlagali že v torek, in sicer spremembo termina evropskega prvenstva 2021. Prestavitev tega glavnega evropskega košarkarskega reprezentančnega dogodka za eno leto se mi zdi logična in smiselna ter je posledica prestavitve olimpijskih iger in kvalifikacij zanje. Odločitev pozdravljam, saj sicer ne bi bilo mogoče zagotoviti, da bi najboljši evropski igralci igrali na evropskem prvenstvu 2021. Za tiste ekipe in igralce, ki bi igrali olimpijske igre in še pred tem kvalifikacije, bi bilo to namreč že tretje veliko tekmovanje v istem poletju, kar preprosto ne bi bilo mogoče,« je po včerajšnji odločitvi dodal predsednik KZS Erjavec.

Izvršni odbor Evropske košarkarske zveze Fiba Europe, na katerem je Slovenijo po videopovezavi zastopal Erjavec, je že v sredo odločil, da odpove vseh 16 celinskih tekmovanj mlajših kategorij, ki bi morala biti poleti. Vsi predvideni gostitelji bodo imeli prednost, če bodo želeli prvenstva gostiti prihodnje leto. V nasprotnem primeru bo Fiba Europe odprla postopke za kandidaturo kot običajno jeseni. Prav tako je odpovedan tudi mednarodni Fibin tabor za košarkarice, ki ga je v organizaciji KZS zadnjih trinajst let gostila Postojna.