Dejansko število je verjetno veliko višje, saj večine okuženih, ki imajo le mile simptome covida-19, ne testirajo. Na svetu je zaradi covida-19 umrlo skoraj 90.000 ljudi, več kot 337.000 bolnikov pa je okrevalo, kažejo podatki ameriške univerze.

Turčija bo okuženim z novim koronavirusom sledila z aplikacijo

Turčija namerava s posebno aplikacijo za pametne telefone slediti okuženim z novim koronavirusom in tistim, s katerimi so bili v stiku, da bi tako zagotovili, da ostanejo doma v samoizolaciji, so danes sporočile oblasti.

Aplikacijo z namenom zajezitve novega koronavirusa razvija ministrstvo za zdravje. Po besedah turškega zdravstvenega ministra Fahrettina Koce si jo bodo morali naložiti vsi okuženi z novim koronavirusom.

Če bo posameznik odšel iz stanovanja, bo prek sporočila prejel opozorilo in tudi avtomatski klic s pozivom, naj se vrne domov. V primeru večkratne kršitve pravil bo o tem obveščena policija, ki bo sprejela »potrebne ukrepe in sankcije«, navaja urad turškega predsednika, ki pa teh ukrepov ne predstavi podrobno.

Južna Koreja danes z najmanjšim številom okužb v zadnjih sedmih tednih

Južna Koreja je danes poročala o najmanjšem dnevnem številu novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih sedmih tednih. V sredo so potrdili 39 novih primerov, so sporočili iz centra za nadzor in preprečevanje bolezni. To je prvič od 20. februarja, da je število potrjenih okužb v enem dnevu padlo pod 40.

Avstralska policija preiskala križarko z okuženimi z novim koronavirusom

Avstralska policija je ponoči preiskala ladjo za križarjenje Ruby Princess ter zasegla črno skrinjico in zaslišala posadko v okviru kriminalistične preiskave izkrcanja skoraj 2700 potnikov v Sydneyju pred tedni, čeprav so imeli nekateri bolezenske znake, podobne gripi. Ladja je postala največji vir okužb s covidom-19 v Avstraliji.

Conte: EU mora pomagati državam, ki jih je prizadela pandemija

Italijanski premier Giuseppe Conte je znova poudaril, da bi morala Evropska unija z ustreznimi in usklajenimi ukrepi pomagati državam članicam, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Posvaril je, da kriza zaradi pandemije ogroža projekt EU, zato se mora ta soočiti z najhujšim preizkusom po drugi svetovni vojni.

Francija namerava podaljšati karanteno

Francija namerava podaljšati karanteno zaradi pandemije covida-19, ki bi se po prvotnih načrtih iztekla 15. aprila, so v sredo sporočili iz urada francoskega predsednika. Predsednik Emmanuel Macron bo v zvezi s pandemijo v ponedeljek imel televizijski nagovor ljudstvu, so še sporočili.

Ameriški CDC nekoliko zrahljal omejitve glede nujnih delavcev

Center za nadzor nad boleznimi (CDC) je v ZDA olajšal omejitve za nujne delavce v zdravstvu, prehrani in drugje, ki gredo lahko po novem nazaj na delo, četudi so bili v stiku z okuženo osebo. Število okuženih z novim koronavirusom je do sreče zvečer v ZDA naraslo na skoraj 432.000, mrtvih pa je bilo že skoraj 14.800.

Zvezna država New York se je z več kot 151.000 okužbami na svetovni lestvici prebila pred Španijo. Mrtvih je bilo v državi New York do sreče zvečer 6300, v mestu New York pa so našteli skoraj 82.000 okuženih in skoraj 4600 mrtvih. Mesto New York ima zdaj več okužb kot Kitajska, če je verjeti uradnim kitajskim številkam.

Kalifornija namerava v času pandemije koronavirusa zagotoviti 15.000 hotelskih sob za brezdomce

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je sporočil, da bo država s pomočjo zvezne vlade zaradi pandemije koronavirusa zagotovila 15.000 hotelskih sob za brezdomce za naslednje tri mesece. Podobno ukrepajo tudi večja mesta, kot je Los Angeles, ki ima najmanj 60.000 brezdomcev.

Kalifornijski brezdomci spijo pod viadukti avtocest in drugje v zasilnih bivališčih, kjer niso zagotovljene niti osnovne higienske razmere, velik del brezdomcev pa ima bolezni, kot je diabetes, zaradi česar so bolj izpostavljeni nevarnosti bolezni covid-19 in smrti.

Oxfam: Pandemija bi lahko v revščino pahnila pol milijarde ljudi

Pandemija covida-19 bi lahko v revščino pahnila dodatne pol milijarde ljudi, je opozorila dobrodelna organizacija Oxfam. Ob tem je pred zasedanji Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Svetovne banke in skupine G20, predvidenimi prihodnji teden, pozvala svetovne voditelje k dogovoru o svežnju za rešitev gospodarstva, ki bi pomagal državam v razvoju.

ZN poslali 90 ton pomoči Venezueli

Združeni narodi so v sredo Venezueli poslali 90 ton pomoči v podporo prizadevanjem za zajezitev epidemije novega koronavirusa. V pošiljki je med drugim 28.000 kosov zaščitne opreme za zdravstvene delavce kot tudi naprave za koncentriranje kisika in izdelki za nadzor kakovosti vode, so sporočili iz Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA).