Preiskovalci OPCW: za napade odgovoren samo sirski režim

Preiskovalci OPCW so prišli do ugotovitve, da je lahko za napade s sarinom in klorom na območju kraja Al Lataminah marca 2017 odgovoren samo sirski režim.

»Tovrstni strateški napadi so se lahko zgodili samo na podlagi ukazov najvišje poveljniške ravni sirske vojske,« je v sporočilu zapisal koordinator preiskovalcev Santiago Onate-Laborde.

Kot so ugotovili, sta dve vojaški letali 24. in 30. marca 2017 na območju odvrgli dve bombi s sarinom, sirski vojaški helikopter pa je 25. marca istega leta na bolnišnico v mestu Al Lataminah odvrgel tudi cilinder s klorom. Prizadetih naj bi bilo sto ljudi.

Damask zanika uporabo kemičnega orožja

Poročilo je prvo, ki ga je pripravil nov preiskovalni organ OPCW, ustanovljen z namenom, da ugotovi krivce za več napadov s kemičnim orožjem, ki so se zgodili v sirski že devet let trajajoči državljanski vojni.

OPCW s sedežem v Haagu je že pred skoraj dvema letoma potrdila uporabo sarina in klora v dveh napadih v Al Lataminahu, a takrat še ni navedla odgovornih.

V naslednjih mesecih je pričakovati še eno poročilo organizacije, in sicer glede napada s klorom, ki se je aprila 2018 zgodil v sirski Dumi in ki je terjal približno 40 življenj.

Damask sicer vztrajno zanika uporabo kemičnega orožja in vztraja, da je v skladu z mednarodnim dogovorom iz leta 2013 predal vse svoje zaloge tovrstnega orožja. Dogovoru je botroval napad s sarinom, v katerem je na obrobju Damaska prav tako leta 2013 umrlo 1400 ljudi.