Ivo Daneu je eden najboljših slovenskih košarkarjev v zgodovini. Med drugim je leta 1970 v Ljubljani slavil naslov svetovnega prvaka, ponaša pa se še s številnimi drugimi kolajnami z velikih tekmovanj. Šport zavzeto spremlja že vse življenje, tako je tudi zdaj. Oziroma tako je bilo, dokler zaradi novega koronavirusa niso bila ustavljena športna tekmovanja. »Kar se dogaja zdaj, je narobe svet. Ampak življenje jemljem takšno, kot je. S tem se je treba sprijazniti,« je dejal nekdaj eden največjih košarkarskih mojstrov na svetu.

Ko bo epidemije konec, bo spet z veseljem spremljal športne dogodke. In navijal za svoje najljubše klube. V nogometu so to trije, trije z največ navijačev v Sloveniji – Olimpija, Maribor in Mura. »Z Olimpijo sem povezan že dolgo, sicer sem Mariborčan in veliko hodim v Prekmurje. Zato so vsi trije moji klubi, jasno pa je, da je osnova Olimpija,« je razložil navijaško kombinacijo, kakršnih zaradi velike tekmovalnosti med Olimpijo in Mariborom ni veliko. A prav v tem je tudi njegovo sporočilo. »V športu ne sme biti prostora za sovraštvo. Zunaj igrišča ne moreš biti sovražnik, četudi si 'sprt' na igrišču. Tudi trener Olimpije Safet Hadžić pogosto pove, da spoštuje trenerja Maribora,« je dejal in dodal, da je sam še vedno v stiku s številnimi košarkarji, s katerimi se je nekoč na igrišču zagrizeno boril. Nazadnje se je pogovarjal z Bogdanom Tanjevićem.

Na televiziji pogreša šah

Ko gre za košarko, ni dvoma. Njegov klub je tisti, v dresu katerega je vrsto let navduševal – Olimpija. V zadnjih letih gresta po njegovih stopinjah Goran Dragić in Luka Dončić, ki podobno kot on nekoč na noge dvigujeta športne navdušence. »Spremljam tako Dončića in Dragića kot druge košarkarje. Imamo izjemne talente, takšnega, kot je Dončić, pa že dolgo ni bilo. Upam le, da bo zdržal naporen ritem tekem v NBA. Grozno je, da igrajo tekmo vsaka dva dneva in vmes še potujejo,« je dejal Daneu.

Spremlja tudi individualne športe. Sploh tenis mu je pri srcu. »Če mi leta 1949 ne bi umrl oče, bi verjetno igral tenis. Oče je imel namreč dobro službo in bi mi lahko kupil teniški lopar in žogice. Tako pa sem se začel ukvarjati s košarko, ker je bila zastonj,« se je spomnil in dodal, da navija za Novaka Đokovića in Rogerja Federerja. Ko igrata med sabo, je jasno, za koga stiska pesti. »Za Noleta,« je dejal in dodal, da zelo spoštuje tudi Rafaela Nadala. »Navijal sem tudi za Ano Ivanović in Mimo Jaušovec,« je dejal in pristavil, da po navadi navija za športnike z območja nekdanje Jugoslavije.

Zelo rad ima plavanje in atletiko. Pa tudi druge športe. Le borilni mu niso najbolj všeč. »Pravijo, da je boks plemenit šport. A ne vem, kaj je plemenitega v tem, če tekmecu razbiješ obraz,« je dejal. Včasih, ko je Ivo Bajec po televiziji analiziral šahovske partije, je več spremljal tudi šah. Želi si, da bi spet uvedli šahovske minute, sploh v času epidemije, ko športnih dogodkov ni. »Sicer pa je ta miselna igra dobra za vsakega športnika. Kdor ne zna igrati z glavo, ne more biti vrhunski športnik,« je sklenil Ivo Daneu.