Pevec, znan po mehkem baritonu, je spisal okoli 70 skladb, med njimi tudi nepozabne, kot so poleg omenjenih med drugim še Lovely Day, Use Me, Grandma's Hands in Soul Shadows.

Čeprav je že leta 1985 prenehal s snemanjem, imajo njegove pesmi še danes velik vpliv na R&B in hip-hop sceno. Številne uspešnice so bile prirejene, med drugim je njegovo skladbo Grandma's Hands uporabila ameriška R&B skupina Blackstreet in jo naslovila No Diggity, Eminem pa je v svoji uspešnici 97' Bonnie & Clyde reinterpretiral skladbo Just The Two Of Us.

Pesem Lean On Me, ki je nastala po navdihu iz glasbenikovega otroštva v rudarskem mestu Zahodne Virginije, ko so si sosedje v težkih časih med seboj pomagali, je povezana tudi z današnjim časom pandemije koronavirusa. Doživela je številne priredbe, s katerimi ljudje opogumljajo zdravstvene delavce in druge posameznike, ki so v tem času obremenjeni, piše BBC.

Withers se je rodil v mestu Slab Fork. V otroštvu se je spopadal z jecljanjem. Pri 13 letih mu je umrl oče, pri 18 se je vpisal v mornarico Združenih držav Amerike, kjer je služil devet let. Nato se je preselil v Los Angeles, kjer se je posvetil glasbi. Zaslovel je s pesmijo Ain't No Sunshine.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim tri grammyje za pesmi Ain't No Sunshine, Just The Two Of Us in Lean On Me, ki so bile proglašene za najboljše R&B skladbe leta.

Leta 2006 ga je nagradilo Ameriško združenje skladateljev, tekstopiscev in založnikov. V obrazložitvi so zapisali, da je Withers eden najpomembnejših ameriških tekstopiscev ter da sta njegova glasba in lirika "neverjetno odprti in se dotakneta najširšega kroga poslušalcev". Leta 2015 je bil sprejet v Dvorano slavnih rock'n'rolla.