Pozeba je minulo noč močno prizadela posavske sadovnjake, od koder prihaja dobra tretjina vsega slovenskega sadja. Čeprav bo za natančnejše podatke treba počakati še kak dan ali dva, pa je že jasno, da bo škoda velika, pravi Andreja Brence, svetovalka za sadjarstvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto. Temperature so se spustile do –5 stopinj, na nekaterih legah pa celo do –8 stopinj Celzija.

»Glede na temperature lahko pričakujemo, da bodo škode šle po vsej verjetnosti v katastrofalne razsežnosti,« meni eden večjih posavskih sadjarjev Toni Koršič iz Arnovega sela, ki na 7,5 hektarja zemljišč prideluje izključno jabolka. Posavske sadjarje je pozeba nazadnje močno prizadela v letih 2016 in 2017, ko je bil izpad pridelka jabolk po vsej Sloveniji od 80- do 90-odstoten. Po Koršičevem mnenju bi lahko bila tokratna pozeba celo hujša, a kot poudarja: »Počakajmo še nekaj dni.« Še posebej hudo mu je za novo sorto jabolk bonita, katere prvi pridelek so posavski sadjarji pobrali lansko jesen in je bila odlično sprejeta pri kupcih. Letos je, kot kaže, na trgovskih policah ne bo.

Z oroševanjem velik del pridelka najbrž rešili

Vojko Šušterič iz Piršenbrega pri Globokem se je vso noč in vse jutro z oroševanjem boril proti pozebi na štirih hektarjih nasadov hrušk in jablan. »Dve noči nazaj še ni bilo potrebe po oroševanju, saj temperature niso toliko padle. Zadnjo noč pa smo oroševali in dežurali od 23. pa vse do 11. ure. Za zdaj kaže, da smo večino rešili,« pravi.

V Posavju, na Dolenjskem in v Beli krajini cvetijo vse sadne sorte dreves, kar pomeni, da so zelo občutljiva za nizke temperature. »Vse temperature pod ničlo povzročijo škodo,« pravi Andreja Brence. Prva pozeba je bila ponekod že v noči na sredo, naslednjo noč je bilo še huje, nizke temperature so napovedovali tudi za davi. »Prave rezultate glede škode bomo dobili šele konec tedna. Izkušnje namreč kažejo, da se dejanska škoda pokaže čez nekaj dni. Cvetovi na mnogih drevesih so bili včeraj na videz povsem nedotaknjeni, toda prav gotovo so zelo poškodovani. Prav zato, ker je drevje cvetelo, bo škoda zagotovo velika,« pojasnjuje Brencetova.

Pozebla celotna letina breskev, kakijev…

Z nizkimi temperaturami do –6 stopinj Celzija so se minulo noč borili tudi v Vipavski dolini, kjer je, kot kažejo prve ocene, pozebla večina letošnjega pridelka breskev, kakijev, aktinidije in delno marelic, medtem ko bo treba za oceno letine češenj še nekoliko počakati, ker je večina cvetov še v popkih, odprti cvetovi pa so ožgani od mraza. V kmetijski svetovalni službi v Ajdovščini se bojijo, da je pozeba škodo naredila tudi v vinogradih. Kmetijski svetovalec Rajko Črv je za STA povedal, da so zaradi nizkih temperatur pozeble vse sadne vrste, ki so v tem času cvetele ali brstele. Točen obseg škode po pozebi bo viden v prihodnjih dneh, ko se bodo temperature nekoliko dvignile in se bo vegetacija nadaljevala.

V Goriških brdih je pozeba svoje naredila že prejšnji teden, ko so v nižjih legah pomrznili kakiji, breskve in jagode.