Kosovski mediji so danes objavili posnetke dobrega ducata tovornjakov, ki so iz Srbije in BiH prešli mejo, in jih ponudili kot dokaz, da so bile v noči na sredo zares začasno ukinjene stoodstotne carine na blago iz obeh držav. Premier Albin Kurti, ki po prejšnji teden izglasovani nezaupnici opravlja tekoče posle, je objavil, da so carine suspendirali do 15. junija, ko bodo ocenili rezultate te poteze, zlasti glede recipročnosti v trgovanju. Srbija namreč ne priznava listin, ki jih izdajajo organi v Prištini. »Začasna in pogojna« kosovska odprava carin je bila zato za srbsko vlado oziroma za direktorja njenega urada za Kosovo Marka Đurića lažna, dokaz za to pa je Beograd našel tudi v zavrnjenem tovornjaku z blagom za Srbe na kosovskem severu. Kosovska carinska služba je sporočila, da tovor ni imel zahtevanega fitosanitarnega spričevala.

Ukinitev carin so po drugi strani pozdravili v Bruslju, čeprav gre po splošnem prepričanju za plod ameriškega pritiska na kosovske oblasti, ki je tudi spodnesel Kurtija. S težavami skrpana vladna koalicija Kurtijeve stranke Samoopredelitev in Demokratske lige Kosova Ise Mustafe je po petdesetih dneh razpadla prejšnji teden, uradno zaradi Kurtijeve odstavitve notranjega ministra Agima Veliuja iz vrst koalicijske partnerice, v resnici pa je bil v ozadju spor med premierjem in predsednikom države Hashimom Thacijem glede prevzema oblastnih pooblastil v času ukrepov proti virusni epidemiji. (Etapna ) zmaga je pripadla Thaciju z ne preveč skrito podporo ZDA. Kurti kot adut Evropske unije v reševanju težav v »trebuhu stare celine« pa po izglasovani nezaupnici očitno skuša loviti ravnotežje med obema stranema, da prepreči svoje popolno politično strmoglavljenje.

Enigma Lajčak

Kosovo je carine uvedlo jeseni 2018 zaradi srbskega nasprotovanja včlanitvi Kosova v Interpol. Njihov zdajšnji začasni suspenz je ostro obsodila Demokratska stranka Kosova, ki je bila do leta 2017 članica tedanje vladajoče koalicije, saj ne vidi nobene srbske recipročne koncesije. Za odstavljenega premierja je to vendarle dobra novica, saj daje vedeti, da bo Thaci težko našel nadomestnega mandatarja za sestavo vlade, izredne volitve pa so zaradi virusa malo verjetne v bližji prihodnosti. Kurti jih je po današnjem posvetu s predsednikom države sicer zahteval, a je bolj zgovoren njegov umik carin, ki kaže, da začenja igrati po ameriških notah. Prav ukinitev carin na srbsko (in bosansko) blago in podpora ZDA sta bila namreč aduta v rokavu vodje Demokratske lige Mustafe v pričakovanju, da bo dobil premierski mandat. Ta se zdaj lahko še bolj oddalji z imenovanjem Slovaka Miroslava Lajčka za posebnega odposlanca Evropske unije v dialogu med Beogradom in Prištino.

Lajčak ima zavidljivo diplomatsko kariero, svojčas je bil tudi v vlogi visokega mednarodnega predstavnika za BiH. Vendar na novi položaj prihaja kot državljan Slovaške, ki Kosova ne priznava tudi po njegovi zaslugi iz časov, ko je bil zunanji minister. Poleg tega ga je na položaj imenoval visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrella iz Španije, ki prav tako ni priznala Kosova. Ali gre morda za poskus EU, da izkoristi Lajčkovo znanje srbščine in njegove spomine na veleposlaniška leta v tej državi ter tako pridobi, bo znano kmalu. Kot tudi, ali bo Kurti še naprej karta v bruseljskih rokah ali pa se mu bo EU odrekla oziroma bo svoje obljube Kosovu uresničevala tako kot denimo tisto neuresničeno o odpravi vizumov.