Nov dokaz za to, da nogomet v primerjavi z drugimi ekipnimi športi deluje bolj enoten in manj razpet med interesi različnih tekmovanj, skratka da ima bolj kot drugi »glavo in rep«, je prinesla tudi aktualna koronakriza. Gre namreč za edini šport, v katerem še nihče ni odpovedal ali kako drugače končal tekmovanja za sezono 2019/20. V kaotičnih razmerah zelo preudarno in pomirjajoče deluje tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki pravi, da je v tem trenutku treba počakati na razvoj dogodkov.

»V tem dramatičnem času je najpomembnejše zdravje ljudi. Seveda pa moramo razmišljati o tem, kaj bomo storili po koncu krize. In zato imamo pripravljenih več scenarijev. Tekmovanja bi lahko nadaljevali v sredini maja, sredini junija ali pa konec junija. Če nam do takrat ne uspe, bo sezona verjetno izgubljena, čeprav je eden od predlogov tudi, da bi to sezono končali v terminu začetka naslednje in bi se ta nato začela malce kasneje. Bomo videli, kaj bo najboljša rešitev za lige in klube,« je v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica orisal Čeferin in dodal, da si sicer težko predstavlja tekme brez gledalcev, a da je o tem še prezgodaj govoriti. »Če ne bo alternativ, je to še vseeno bolje, kot da sezone ne zaključimo. A rečem lahko, da o finalih evropskih tekmovanj za zaprtimi vrati ne razmišljam.«

Aktualna kriza je medtem že sprožila številne razprave o tem, kako zelo velik vpliv bo vse skupaj imelo na poslovanje klubov. Čeferinov dober prijatelj, predsednik združenja evropskih klubov in prvi mož Juventusa Andrea Agnelli je opozoril, da se bodo evropski klubi soočili celo z eksistenčno krizo. »Pred nami bo največji izziv v zgodovini našega športa in nogometne industrije. Nihče ni imun za trenutno dogajanje, zato se bo treba temeljito pogovoriti tudi o novih pristopih do licenciranja, finančnega fair playa in podobno,« je opozoril Agnelli, ki je z igralci v svojem klubu Juventusu že dosegel dogovor o znižanju plač za deset do 15 odstotkov. Tudi s prvim zvezdnikom Cristianom Ronaldom, ki bo tako ob 3,8 milijona evrov, klub pa bo na ta način skupno prihranil okrog 90 milijonov.

Seveda pa je Juventusov primer le eden mnogih. Znižanje plač so uradno namreč že napovedali številni drugi, tudi denimo v klubu Jana Oblaka Atleticu iz Madrida. »Ta izkušnja bo vse spremenila do temeljev. Številke na vseh področjih se bodo znižale – nižje bodo plače, odškodnine, vsote za televizijske pravice, cene vstopnic…« je denimo povedal zdajšnji trener Evertona ter nekdanji evropski prvak z Milanom in Realom Madrid Carlo Ancelotti. Na težke odločitve, ki so pred njimi, je opozorilo tudi vodstvo angleške premier lige in dodalo, da bo treba najti rešitev, ki bo sprejemljiva za vse deležnike, zato bodo že ta teden stekli pogovori. V Franciji pa je televizija Canal+ sporočila, da do 5. aprila, kot predvideva dogovor, ne namerava plačati obroka v višini 110 milijonov evrov za televizijske pravice prve francoske lige.

So pa v času krize medtem za nekaj pozitivnih novic poskrbeli tisti nogometaši, ki se trudijo po svojih močeh pomagati ljudem v stiski. O nekaterih smo že pisali, med vikendom pa so izstopale novice, da je napadalec PSG Kylian Mbappe denar doniral pariški dobrodelni organizaciji Abbe Pierre, ki sicer ni sporočila zneska, a da je ta zajeten; da je srbski reprezentant in član Reala iz Madrida Luka Jović srbskim bolnišnicam doniral 50.000 evrov za respiratorje; da je restavracija, ki jo ima v Katovicah poljski reprezentant in član Napolija Arkadiusz Milik, začela kuhati, pakirati in dostavljati hrano okoliškim bolnišnicam. No, nenavadne novice pa medtem prihajajo iz Nemčije: tam že od prejšnjega ponedeljka, sicer v manjših skupinah, trenirajo nogometaši Wolfsburga, danes bodo podobno storili tudi pri Borussii iz Dortmunda. V rubriko »saj ni res, pa je« pa bi lahko uvrstili dogajanje v Nikaragvi, kjer prvenstva niso prekinili, nekateri nogometaši pa tekme igrajo celo z maskami in rokavicami.