Vseh 12 slovenskih prvoligašev je bilo soglasnih, da se državno prvenstvo dokončno prekine in da kot dokončna obvelja ligaška lestvica po 21 odigranih krogih od skupno 32. Naslov prvaka – že 24. v klubski zgodovini in sedmega zaporednega – so osvojili neporaženi rokometaši Celja Pivovarna Laško (20 zmag, en remi), ki bodo Slovenijo zastopali tudi v ligi prvakov v sezoni 2020/21, še trije klubi pa so dobili vozovnico za evropska pokalna tekmovanja: drugouvrščeni Riko iz Ribnice, tretjeuvrščeni Trimo iz Trebnjega in četrtouvrščeno Gorenje iz Velenja. Potrdili so tudi druga mesta na lestvici –peta Dobova, šesti Jeruzalem Ormož, sedma Krka, osmi Koper, deveti Slovenj Gradec, deseta Urbanscape Loka, enajsti Maribor Branik in dvanajsta Butan plin Izola. Ker bo o usodi sporne tekme Loka – Ormož odločala šele izredna skupščina RZS, lahko na lestvici pride zgolj do manjših popravkov, a ne na mestih, ki vodijo v Evropo in v boju za obstanek.

Če je pri prvi točki dnevnega reda na izredni seji združenja šlo vse gladko in hitro, pa se je zapletlo pri drugi – tekmovalni sistem v sezoni 2020/21. Obstajali sta dve možnosti. Prva je bila, da zadnjeuvrščena Maribor in Izola ne izpadeta iz prve lige, v katero prihajata najboljša iz 1. B lige (zmagovalec Slovan in drugouvrščena Ljubljana), kar pomeni, da bi prva liga v naslednji sezoni imela kar 14 klubov. Druga možnost je bila, da Štajerci in Primorci izpadajo iz prvoligaške druščine, v katero prideta ljubljanska kluba in liga ostane takšna kot v zadnjih letih, torej 12-članska. Po (ne)uradnih izjavah in namigih v dneh pred sejo združenja so bili klubi v treh taborih: pet (Celje Pivovarna Laško, Gorenje, Slovenj Gradec, Maribor Branik, Butan plin Izola) jih je bilo za širitev lige z 12 na 14 klubov, kar pomeni, da nihče ne izpade iz lige in vanjo pride ljubljanski dvojec, prav toliko jih je bilo za izpad Mariborčanov in Izolanov ter napredovanje Slovana in Ljubljane v prvo ligo (Riko Ribnica, Trimo Trebnje, Dobova, Krka, Urbanscape Loka), kar bi pomenilo 12-člansko ligo, dva kluba pa sta bila bolj ali manj neopredeljena (Koper, Jeruzalem Ormož), a sta se bolj nagibala k izpadu najslabših dveh ekip iz 1. NLB Leasing lige.

Po več kot dveh urah in pol dolge ter občasno tudi zelo vroče razprave je prvoligaška dvanajsterica z dvotretjinsko večino sprejela sklep, ki pa je zgolj pogojen. Odločila je, da v tej sezoni nihče ne izpade iz lige, vanjo pa prideta Slovan in Ljubljana, kar pomeni, da bo med elito v novi sezoni 2020/21 kar 14 klubov. A zapletlo se je (bo) pri sistemu izpadanja in napredovanja po naslednji sezoni. Po najnovejšem sklepu združenja bosta neposredno izpadla zadnja dva kluba (13. in 14. mesto), še dva (11. in 12. mesto) pa bosta za obstanek igrala z najboljšima dvema iz 1. B lige. Tako bi ligo spet skrčili na 12 klubov, a z veliko »lepotno napako« – najboljša kluba iz 1. B lige bi ostala brez sicer zasluženega neposrednega napredovanja v prvo ligo. Četrtkova večerna odločitev zdaj potrebuje še potrditev združenja 1. B lige: če ga ne bo, bo sklep padel v vodo in sledili bodo novi in vroči pogovori, pogajanja, prepričevanja…

Tega se dobro zaveda tudi Sebastjan Gergeta, predsednik Združenja lige NLB in podpredsednik upravnega odbora RK Celje Pivovarna Laško. »S predstavniki klubov smo razpravljali o možnostih, s katerimi bi lahko popravili situacijo v tekmovanju, ki jo je povzročila prekinitev zaradi koronavirusa. Vsi klubi si namreč v obstoječem tekmovalnem sistemu niso uspeli zagotoviti obstanka med najboljšo dvanajsterico. Vseeno smo dosegli načelni konsenz, da bomo kot rešitev za prihodnjo sezono predlagali, da se obstoječi dvanajsterici priključita dva najboljša kluba iz 1. B lige. To bi bila rešitev le za krajše obdobje, saj bi že v sezoni 2021/22 prva liga spet štela samo dvanajst klubov. Predlog bomo v naslednjih dneh predstavili združenju 1. B lige, po njegovem odgovoru pa se bomo odločili za nadaljnje korake,« napoveduje Sebastjan Gergeta.