Ameriško gospodarstvo bo zaradi koronavirusa po Powellovih besedah nedvomno utrpelo izgube, Fed pa bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bodo te čim manjše. »Ko gre za zagotavljanje posojil za ohranitev likvidnosti gospodarstva, nam ne bo zmanjkalo streliva. To se ne bo zgodilo,« je poudaril Powell.

Fed je ta mesec sprejel že številne ukrepe za pomoč gospodarstvu. Med najnovejšimi so programi za zagotavljanje likvidnosti ameriškega finančnega trga, težki do 300 milijard dolarjev (278,1 milijarde evrov). Z njimi bo dodatno priskočil na pomoč podjetjem, tudi malim, in prebivalstvu.

Že minuli teden je s podporo ameriškega finančnega ministrstva Fed uvedel tudi poseben program za podporo kratkoročnemu kreditiranju podjetij in gospodinjstev. Prek namenskega podjetja (SPV) neposredno od izdajateljev odkupuje nezavarovane in s finančnim premoženjem zavarovane komercialne zapise z bonitetno oceno A1/P1.

Poleg tega je ključno obrestno mero znižal na skorajšnjo ničlo in okrepil t. i. učinkovito kvantitativno sproščanje za zagotavljanje zadostne likvidnosti.