Vid uporabnikom poda tudi relevantne informacije ter napotke glede na njihove odgovore na podlagi smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ustvarjalce veseli, da projekt dosegel namen, zato so dodali novo funkcionalnost - ponovitveni kviz poznavanja ukrepov, ki ga vsak uporabnik prejme po enem dnevu. Projekt je ob pomoči zunanjih sodelavcev, doktorjev medicine, delo Žige Kramperška (podjetji Val Skupina in Troljo), kletepalnega robota je oblikoval Emil Kozole (podjetje Ljudje), urednikovanje in usklajevanje s smernicami NIJZ je prevzel Matija Zajec, videostrategijo Tjaša Deu, zastavljena vprašanja pa je pripravil Jaka Peršon. Tehnično platformo je doniralo podjetje Chatfuel.

Razumljive informacije z ilustracijami

Informacije, ki jih med izpolnjevanjem vprašalnika neposredno v Facebook Messengerju dobijo uporabniki, so z ilustracijami podane na razumljiv in uporabniku domač način. Namen projekta je preprečevanje panike in pomirjanje javnosti, hkrati pa proaktivno ozaveščanje o osnovnih preventivnih higienskih ukrepih in nujnih ukrepih družbenega distanciranja, ki preprečujejo širjenje epidemije, pravijo njegovi ustvarjalci.

Prizadevajo si, da uporabniki, za katere je na podlagi odgovorov jasno razvidno, da niso kvalificirani za testiranje oziroma hospitalizacijo, ne bi prihajali na vstopne točke za testiranje, v zdravstvene domove in bolnišnice ter tako obremenjevali zdravstvenih ustanov. Robot informira tudi manjši del uporabnikov, ki so na podlagi podanih odgovorov v skupini srednjega ali visokega tveganja, kako naj postopajo naprej. Daje jim natančne napotke za postopek samoizolacije, primerne kontakte, napotke, naj osebno ne obiskujejo zdravstvenih domov ali bolnišnic, ter natančne lokacije vstopnih točk za testiranje na koronavirus s povezavami za pot (Google Maps), če jih zdravnik tja napoti. Predvsem pa klepetalnik Vid poudarja družbeno distanciranje in želi zdravim ljudem prenesti sporočilo, da je njihovo tveganje za okužbo nizko - pod pogojem, da ostanejo doma.

Tajska pomoč slovenskemu projektu

Povod za razvoj klepetalnega robota Vid so bili prvi ugodni rezultati sorodnega projekta tajskega Raziskovalnega inštituta Freak Lab. Ekipi medicinske stroke, oblikovalcev in razvijalcev je uspelo lansirati klepetalnega robota Covid19 Bot z isto namembnostjo, s katerim je v zgolj prvih štirih dneh vprašalnik rešilo več kot 100.000 ljudi. Slovenska ekipa je potrdila sodelovanje z vodjo projekta Nutchanon Ninyaweejem ter prejela pomoč in podporo projektu.

Z Vidom je možno klepetati na spletni povezavi https://vid-bot.si/ ali direktno na platformi Facebook Messenger m.me/vid.corona.bot. Za delovanje potrebujete Facebook/Messenger račun.