Bach je še enkrat izjavil, da ostaja optimističen glede iger v prvotnem terminu, ter poudaril, da o tem, da bi igre v celoti odpovedali, sploh ni govora. »Seveda razmišljamo o različnih scenarijih, ampak za razliko od številnih športnih organizacij ali profesionalnih lig imamo mi do začetka iger še štiri mesece in pol časa,« je dejal Bach v pogovoru za New York Times.

»Za nas preložitev iger v tem trenutku ne bi bila odgovorna poteza, prezgodaj je za takšne odločitve, ko nimamo niti priporočil delovne skupine Moka. A odpovedi iger ni v naših načrtih,« je še dejal šef olimpijskega gibanja.

Potem ko se je praktično ves športni svet zaustavil, odpovedana ali prestavljena so ligaška tekmovanja, svetovna in evropska prvenstva ter številne kvalifikacije za OI, ohromljen je promet po vsem svetu, Mok še naprej vztraja, da bodo OI potekale v predvidenem terminu - od 24. julija do 9. avgusta.

Med tekmovanji, ki jih je prizadela pandemija virusa sars-cov-2, so tudi številne olimpijske kvalifikacije, tako da si mora nastop na OI zagotoviti še 43 odstotkov vseh športnikov. A Bach vseeno vztraja, da je trenutni položaj še vedno preveč negotov, da bi sprejeli kakšno odločitev glede Tokia.

»Negotovost je tista, zaradi katere je ta zdravstvena kriza tako edinstvena in težka za prebroditi. Nihče vam ne more z gotovostjo zatrditi, kako se bo razvijala, kaj se bo dogajalo v prihodnosti. Nihče ne ve, kaj bo jutri, čez en mesec, da ne govorim o tem, kaj bo čez več kot štiri mesece,« razmišlja Bach.

»Iz tega razloga bi bilo neodgovorno od nas, da bi že zdaj sprejeli odločitev, igre preložili in določili nov datum. Tudi ta bi bil namreč zgolj špekulacija prihodnjih dogodkov,« je prepričan prvi mož Moka.

Športniki so minule dni napadli Mok, ko jim je ta priporočil, naj se v zavetjih svojih domov po »najboljših močeh pripravljajo na olimpijske igre«. Olimpijska prvakinja v skoku s palico Grkinja Katerina Stefanidi je dejala, da so športniki prisiljeni tvegati zdravje, da jih Mok spravlja v nevarnost. »Mok tvega zdravje vseh nas, športnikov, zdravje naših družin in javno zdravje, ko nas sili k vsakodnevnim treningom,« je dejala grška prvakinja: »V veliko nevarnost nas postavljate zdaj, ne šele čez štiri mesece.«

Vendar Bach vztraja, da je zdravje vseh udeležencev iger na prvem mestu Moka: »Lahko vam zatrdim, da Moka ne vodijo finančni interesi, najpomembnejši za nas so naši športniki. Ker ne vemo, kako dolg bo za nas tunel, si želimo, da bi bil olimpijski ogenj za vse luč na koncu tunela,« je bil slikovit nekdanji olimpijec v sabljanju.

»Mok nima nobenih težav z denarnim tokom, imamo tudi ustrezna zavarovanja,« je odvrnil na vprašanje, kaj bo, če bodo predvidena julijska plačila kupcev televizijskih pravic zamujala.