Žan Kranjec je bil najsvetlejša točka slovenske alpske smučarske sezone 2019/20. Za Vodičanom je najuspešnejša sezona svetovnega pokala. Njegov napredek je bil tudi v tej sezoni pozitiven. V iskanju smučarske popolnosti še naprej napreduje postopoma. Čeprav sta zaradi koronavirusa odpadla zadnja dva veleslaloma v Kranjski Gori in Cortini d'Ampezzo, je zbral doslej največ veleslalomskih točk v eni sezoni, za dobrih deset odstotkov pa je v primerjavi z lansko sezono izboljšal tudi skupni zbir v svetovnem pokalu. V skupni veleslalomski razvrstitvi je 27-letni smučar Novinarja s četrtim mestom ponovil lanski dosežek.

Daleč najodmevnejši uspeh sezone slovenskega alpskega smučanja je bila januarska zmaga Žana Kranjca na veleslalomu v Adelbodnu. Pred dobrima dvema mesecema je kot prvi Slovenec oblekel rdečo majico vodilnega veleslalomista. Prestižno majico si je priboril s sijajnimi uvrstitvami, saj je bil na prvih štirih veleslalomih še dvakrat tretji in enkrat četrti. Poleg Kranjca se je od slovenskih alpskih smučarjev v tej sezoni povzpela na zmagovalni oder le še Meta Hrovat s tretjim mestom na veleslalomu za Zlato lisico v Kranjski Gori.

Najboljši slovenski veleslalomist je žel uspehe prve polovice sezone tudi na naslednjih dveh preizkušnjah v Garmisch-Partenkirchnu na Bavarskem in Juzavi Naebi na Japonskem, ko je s petim in devetim mestom zaostal za najvidnejšimi uvrstitvami. Kranjčevi tekmeci njegovega rezultatskega nazadovanja niso izkoristili, tako da je Kranjec nosil rdečo majico do Hinterstodra. V Zgornji Avstriji je Vodičan plačal davek slabega dne in pripravljenosti na specifičnem terenu, njegovi trije največji tekmeci pa ne, zato so ga v skupnem seštevku potisnili tik pod zmagovalni oder. Splet okoliščin najboljšemu slovenskemu alpskemu smučarju ni šel v prid. Najboljše štiri veleslalomiste – Norvežana Henrika Kristoffersena, Francoza Alexisa Pinturaulta, Hrvata Filipa Zubčića in Kranjca – je ločilo le 30 točk. Odpadla je tekma v Kranjski Gori, kjer je Žan Kranjec od slovenskih alpskih smučarjev treniral daleč največ.

Kranjec po prvi progi le enkrat med najboljšo trojico

Podrobnejša analiza dosežkov Žana Kranjca v tej sezoni razkriva nekaj šibkih točk v primerjavi z najboljšimi tekmeci. Dve od njih sta znani že dalj časa. Slovenec se od tekmecev znajde slabše na ravninskih delih in v spomladanskih razmerah, ko proge niso trde. Res je, da je imel z odpovedjo Val d'Isera in milo zimo ter zato mehkejšimi progami precej smole, saj je najboljši v zimskih razmerah na strmih progah. Kranjčeve rezerve razkriva tudi podatek, da se je na sedmih veleslalomih na prvi progi le enkrat prebil med najboljšo trojico, pa še to na zadnji preizkušnji, ko je na drugi progi nazadoval za deset mest. To pomeni, da potrebuje dalj časa od tekmecev za prilagoditev in maksimalen napad.

Na odlikah bo moral Kranjec še naprej graditi, če želi ostati v veleslalomskem vrhu. Krasi ga sijajna fizična priprava. Navzven miren alpski smučar skriva v sebi izjemno željo po dokazovanju, kar je v tej sezoni dokazoval na drugih progah, ko je na sedmih veleslalomih kar petkrat izboljšal uvrstitev. Med slovenskimi športniki ne slovi kot najboljši govorec, a je v tej prvini v minulih mesecih napredoval celo bolj kot pri rezultatih.

Rezerva smučanje na limitu

Sezono Žana Kranjca smo analizirali z glavnim trenerjem Klemnom Bergantom, s katerim se je Vodičan prebil v svetovni vrh. »V šestih sezonah dela z Žanom sem ga le dvakrat videl smučati na limitu. Prvič v lanski sezoni na drugi progi v Saalbach-Hinterglemmu, pa še to po napaki. Drugič letos v Adelbodnu, ko se je na drugi progi 'vrgel' proti cilju. Na obeh omenjenih tekmah je zmagal,« je iz karantene izstrelil Klemen Bergant, ki že šest sezon bedi nad uspehi najboljšega slovenskega veleslalomista. »Tudi sam se vsak dan sprašujem, kako Žana pripeljati do tega, da bo večkrat smučal na limitu. Vedno pravim, da se mora vsak alpski smučar po koncu športne poti vprašati, ali je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da se je približal želenim rezultatom. In tu ima Žan še rezerve. V prvi fazi je zame kot trenerja najpomembnejše, da konstantno napreduje. V tej sezoni je naredil morda svoj največji korak naprej tako v tehničnem kot taktičnem smislu. Dokler bo tako, je najino sodelovanje smiselno. V Sloveniji ni praksa, da bi trenerji s tekmovalci sodelovali toliko let kot midva. V tujini, predvsem v velikih reprezentancah, pa se trenerja ne zamenja kar tako,« odgovarja Bergant.

»Sezona se je končala čez noč in tega ni pričakoval nihče. Vsi smo mislili, da bomo še nastopili v Kranjski Gori. Žan je imel za sabo 124 dni treninga na snegu. Če bi bila sezona kompletna, bi jih imel 140. Od tega je na leto 20 tekem, drugih 120 dni pa sami organiziramo treninge. Z mirno vestjo lahko rečem, da so tekme slabše pripravljene kot naši treningi. Standardov v svetovnem pokalu, kot so bili še pred kratkim, ko je bil moški šef svetovnega pokala Nemec Günter Hujara, ni. Če je bil za zdaj to za nas šok, se bomo morali takšnim razmeram prilagoditi in trenirati na drugačnih podlagah, kakršni sta bili denimo v Garmisch-Partenkirchnu in Hinterstodru. Na tekmi na Japonskem pa so bile razmere tako brezvezne, da sploh ni bilo mogoče trenirati,« poudarja Bergant.

Glavni moški trener pravi, da je Kranjec res izgubil največ na zadnji tekmi sezone. A dodaja, da je »zaključno žogico« za naziv najboljšega veleslalomista sezone izgubil prej. »V Garmisch-Partenkirchnu je imel Žan tako na prvi kot drugi progi najboljši zadnji vmesni čas. Pred vstopom v zadnjo ravnino pa je naredil napako in zasedel peto mesto. Devetdeset odstotkov dela je opravil odlično, kar je premalo za vrhunski rezultat,« meni Bergant. »Idej za prihodnost imam dovolj. Toda najprej moramo preživeti trenutno situacijo. Verjamem, da bomo v prihodnjih dneh prek videokonferenc opravili sestanke ter se dogovorili, kako naprej. Položaj zaradi izpada dohodka po odpovedi Kranjske Gore je v panogi za alpsko smučanje težak. Moja želja je, da bi imeli v prihodnji sezoni vsaj takšno podporo, kot smo jo imeli v tej,« sklene Bergant.

Brez slalomskih presežkov

Tudi slalomska sezona je bila zaradi odpovedi treh preizkušenj (poleg Kranjske Gore in Cortine d'Ampezzo še Juzave Naebe) specifična in se je nepričakovano končala že 8. februarja v Chamonixu. Najboljši slovenski slalomist Štefan Hadalin v tej sezoni ni naredil želenega slalomskega napredka. Na devetih preizkušnjah je zbral 110 točk, kar je malenkost bolje kot lani na dvanajstih, ko je nabral 121 točk. Vrhničan se je s sedmim mestom v Madonni di Campiglio le enkrat uvrstil med najboljšo deseterico. Najbolj je Hadalin v tej sezoni nazadoval v alpski kombinaciji. Disciplini, v kateri je bil lani svetovni podprvak in se je v Banskem uvrstil na zmagovalni oder. Na treh preizkušnjah je enkrat odstopil ter bil 17. in 20. »Z odpovedjo zadnjih treh slalomov sem bil kot vsi drugi prikrajšan, da bi lahko bolj opozoril nase. Po drugi strani sem imel devet priložnosti, torej dve več kot veleslalomisti. V minuli sezoni sem imel vzpone in padce. Izkupiček ni bil ne vrhunski ne slab. Sezono jemljem kot prehodno na poti do novih uspehov,« je dogajanje od Söldna do Kranjske Gore strnil Štefan Hadalin.