Glede na Nasine posnetke se je letos na Kitajskem občutno znižala raven dušikovega dioksida. Znižanje sovpada z rekordno upočasnitvijo kitajskih tovarn, saj so številni proizvajalci vsaj začasno zaprli obrate, da bi tako omejili širjenje novega koronavirusa, poroča britanski BBC.

Od izbruha virusa konec lanskega leta v Wuhanu so na Kitajskem zabeležili skoraj 80.000 okužb. Doslej se je novi virus razširil v več kot 50 držav.

Nasini znanstveniki so dodali, da so znižanje ravni dušikovega dioksida, ki ga v ozračje izpuščajo motorna vozila in tovarne, prvič opazili v bližini žarišča izbruha novega virusa v Wuhanu, nato pa tudi drugod.

Primerjali so satelitske posnetke prvih dveh mesecev lani in letos. Zmanjšanje onesnaženosti zraka je sovpadlo z omejitvami v prometu in gospodarstvu, ko so na milijone ljudi dali v karanteno.

»To je prvič, da sem videla tak dramatičen padec na tako širokem območju ob specifičnem dogodku,« je dejala raziskovalka Fei Liu. Podobno znižanje ravni dušikovega dioksida je sicer zabeležila med recesijo leta 2008, a je bila takrat bolj postopna.