V Turčiji so se danes začele širiti novice, da naj bi turške oblasti odprle mejo z Evropo. Več turških medijev je ob navajanju virov blizu vladi poročalo o domnevni spremembi turške politike do migrantov. Več sto migrantov se je po poročanju turških medijev nato napotilo v smeri držav članic Evropske unije.

Turško zunanje ministrstvo: sprememb ni

Tiskovni predstavnik turškega zunanjega ministrstva Hami Aksoy je zavrnil poročila o spremembah begunske politike. »V begunski in migrantski politiki naše države, ki gosti največ beguncev na svetu, ni sprememb,« je sporočil.

Posvaril je, da bi se lahko okrepili migracijski tokovi v Turčiji v smeri zunanjih meja v primeru poslabšanja razmer. Razvoj dogajanja v sirskem Idlibu in množični beg so le še okrepili pritisk migrantov na Turčijo, je pojasnil. To spremljajo tudi migranti, ki so že v Turčiji, zato so se začeli premikati v smeri zahodnih meja Turčije, je dodal.

Iz province Idlib je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotne prebivalstva v Turčiji. Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo za begunce v Turčiji odprl meje z Evropo, če ne bo pridobil podpore mednarodne skupnosti.

EU pričakuje, da bo Turčija še naprej spoštovala migracijski dogovor

EU ima sicer s Turčijo od leta 2016 v veljavi dogovor o beguncih, po katerem Ankara zadržuje begunce v državi v zameno za finančno pomoč. Glede na dogovor lahko EU vse begunce, ki so nezakonito prispeli na njeno ozemlje, pošlje nazaj v Turčijo. V zameno lahko Turčija v EU legalno pošlje drugega Sirca.

EU pričakuje, da bo Turčija kljub zaostrovanju razmer v Siriji še naprej spoštovala dogovor o zajezitvi toka nezakonitih migracij v Evropo, je danes v Bruslju poudaril govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Peter Stano.

EU od turških oblasti ni prejela nikakršnega uradnega obvestila glede kakršnih koli sprememb v povezavi z migracijskim dogovorom, je poudaril Stano v odzivu na »ugibanja«, da je Turčija odprla meje.