Smučarji skakalci so se preselili v Skandinavijo, kjer bodo ostali do 16. marca, ko se bo v Vikersundu s finalom končala sezona svetovnega pokala. V Lahtiju na Finskem bodo tri tekme, nato sledi še norveška turneja Raw Air od 6. do 15. marca s tekmami v Oslu, Lillehammerju, Trondheimu in Vikersundu, kjer se bo Timi Zajc na največji letalnici na svetu boril tudi za mali kristalni globus za polete. Lahti bo gostil kar tri tekme, saj bo danes preizkušnja namesto odpadle iz Kuusama, ki jo je veter odpihnil 1. decembra. Nedeljska tekma bo jubilejna tisoča za svetovni pokal.

Bratje Peter, Cene in Domen Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek, Anže Semenič in Žiga Jelar sestavljajo sedemčlansko slovensko reprezentanco, ki bo nastopila v svetišču finskega nordijskega smučanja. Po tekmi v Lahtiju se slovenska vrsta ne bo vrnila domov, da bi trikrat prespala v domači postelji, ampak bo zaradi koronavirusa odpotovala na Norveško, kjer bo trenirala v Lillehammerju. »Fantje so v dobri formi in kondiciji, zato v Lahtiju računamo na dobre rezultate. Medtem ko smo izpustili tekmi v Rašnovu, smo dobro zadeli kombinacijo štirih treningov skokov v Planici, kondicijske vadbe, prostih dni in regeneracije. Tudi za norveško turnejo imamo velike želje. Lani smo bili odlični v Vikersundu, letos si takšnih dosežkov želimo na celotni turneji,« je napoved selektorja slovenske vrste Gorazda Bertonclja.

Peter Prevc je z osmim mestom najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala. Kapitan slovenske ekipe je edini v najboljši deseterici, ki v letošnji sezoni še nima zmage, katere se je sicer razveselilo deset tekmovalcev, najboljši je s štirimi Avstrijec Stefan Kraft, ki tudi nosi rumeno majico. »Želim ostati med najboljšo deseterico. Če ne zmaguješ, so rezultati vedno lahko boljši. Veselim se zaključka sezone v Skandinaviji, saj mi običajno gre dobro, ko je ritem naporen in urnik natrpan,« je povedal 27-letni Peter Prevc.

Timi Zajc se v finiš sezone odpravlja z lepo popotnico drugega in tretjega mesta na letalnici Kulm. »Dobro, da sem izpustil tekmi v Romuniji, bil malo doma, saj grem zdaj poln pričakovanj na naslednje tekme. Ker se sezona končuje, na treningih ne morem več odkriti ničesar novega. Gradim na lahkotnosti, poskušam biti čim bolj sproščen, malce se bom prepustil tudi toku dogodkov. Pričakujem dobre uvrstitve,« je izpostavil Timi Zajc, ki mu misli že uhajajo k Planici in svetovnemu prvenstvu v poletih od 19. do 22. marca. Domen Prevc stavi na tradicijo, saj je v Skandinaviji dosegal najboljše uvrstitve. Lani je v Vikersundu zmagal, skupaj pa ima pet prvih mest. Cene Prevc se bo po Lahtiju pridružil ekipi za celinski pokal. Anže Lanišek se veseli Lahtija, ker mu je skakalnica pri srcu. Žiga Jelar je poln samozavesti po dosežku kariere v Rašnovu (8. mesto).