Huawei bo v EU postavil tovarno za produkte 5G, da bi tako zagotovil proizvode pete generacije za Evropo narejene v EU. Odločitev je po besedah glavnega predstavnika Huaweia pri institucijah EU Abrahama Lijua izšla iz Huaweijeve dolgoročne zavezanosti Evropi, ki ima močno industrijsko bazo. Evropska tovarna za 5G bo prva tovrstna zunaj Kitajske, o njeni lokaciji pa se še pogovarjajo. Podjetje že ima oskrbovalne centre v številnih delih sveta, vključno z Latinsko Ameriko in na Bližnjem vzhodu. V Evropi pa ima tudi 23 razvojno-raziskovalnih centrov v 14 državah.

Evropa je za kitajskega velikana zelo pomemben trg, zato je bila odločitev o tovarni za 5G logična. Predvsem po tem, ko se je vse več evropskih držav pridružilo vrsti tistih, ki Huaweija ne bodo izključile iz igre za mobilne omrežja pete generacije. ZDA se namreč že mesece trudijo, da bi zaradi domnevne možnosti vohunjenja z opremo kitajskega velikana, Huawei izrinile iz 5G prevlade. Tehnološki velikan z ameriškimi podjetji posluje omejeno, zdaj še za nadaljnjih 45 dni, do sredine aprila.

Na drugi strani oceana je kanadski telekomunikacijski operater Telus naznanil, da bo prvi modul omrežja 5G vzpostavil s pomočjo Huaweija. Kanadska vlada namreč še preučuje varnostne razloge za prepoved kitajskega velikana, medtem ko so jih pri Telusu opozorili na višje stroške, povezane z vzpostavitvijo omrežja 5G, če bi do prepovedi dejansko prišlo.