Do konca sezone so še tri veleslalomske preizkušnje, Kranjec pa ima na prvem mestu zdaj deset točk prednosti pred Norvežanom. “Ko sem prišel v cilj druge vožnje, občutki niso bili dobri. Ampak na koncu se je izšlo za uvrstitev med najboljših deset. Ni ravno popolno, slabo pa tudi ne,” je zelo posebno tekmo, ki sta jo zaznamovala toplo vreme in slab oprijem, ocenil slovenski veleslalomski as, ki se je s spomladanskimi razmerami na Japonskem prvič soočil že pred štirimi leti.

"Premik na Japonsko mi sicer ustreza, saj tako nekoliko razbijemo rutino in ritem, spremenimo okolje. Je pa kljub vsemu to dolgo potovanje s časovno razliko tudi naporno," pravi Kranjec, ki nadaljuje niz uvrstitev v elitno deseterico in zato pred zadnjimi tremi veleslalomi sezone ostaja optimistično in dobro razpoložen. Zubčić je do zmage prišel z 12. mesta po prvi vožnji. Drugo mesto je zasedel Švicar Marco Odermat (+0,74), tretji po prvi vožnji, z desetega pa se je na tretjo stopničko povzpel Američan Tommy Ford (+1,07). Kristoffersen (+1,14) je vodil po polovici preizkušnje, v drugi vožnji pa mu na slabi progi ni uspelo priti višje od petega mesta. Po prvi vožnji je bil na drugem mestu njegov rojak Leif Kristian Nestvold-Haugen, ki je končal na četrtem mestu (+1,13).

V znamenju slabih razmer

Kranjec je bil po prvi vožnji 11. (+1,54), tudi na drugi pa se v spomladanskih razmerah ni znašel, a blesteli niso niti drugi in na koncu je vseeno pridobil nekaj mest in zasedel deveto mesto. To je vseeno Kranjčeva najslabša letošnja uvrstitev, pred tem je bil na na prvih petih veleslalomih najslabši peti. V drugo se na progi ni znašel niti tretji veleslalomist sezone Francoz Alexis Pinturault, ki je s šestega mesta po polovici zdrsnil na 15., Mathieu Faivre, ki je bil po prvi vožnji četrti, pa je bil na koncu šele 18. Drugi slovenski predstavnik Štefan Hadalin je ostal brez finala. Zasedel je 38. mesto (+4,32).

Glavni trener Klemen Bergat je tekmo ocenil za zelo težko. "Podobno kot pred štirimi leti. Proga je bila zelo slabo pripravljena. Štefan s startno številko 47 ni imel realnih možnosti za uvrstitev v finale. Žan je poizkušal, se boril in bil zelo blizu, od stopničk ga je ločilo manj kot tri desetinke," je dejal Bergant in tekmo nadalje komentiral: "Filip Zubčić je bil v drugo izvrsten! Predvsem v spodnjem delu, kjer pa je imel tudi srečo z vetrom. Res je veliko dejavnikov vplivalo na končni razplet, zato je po takšni tekmi nehvaležno dajati ocene."

Bergant za nedeljo napoveduje tudi izredno težak slalom. "Čez noč naj bi deževalo, zjutraj naj bi dež prešel v sneg. Podlaga je že v tem trenutku zelo slaba, tako da bo spet izredno težko. Upam, da bo organizatorjem uspelo pod streho spraviti dokaj pošteno tekmo. Čeprav, glede na dejstva in okoliščine, bo to zelo težko."

V noči na nedeljo bo na Japonskem še slalom, potem pa se smučarji selijo nazaj v Evropo, v Hinterstoder, kjer bodo naslednji konec tedna na sporedu alpska kombinacija, superveleslalom in veleslalom (nadomestilo za odpadli veleslalomi iz Val d'Isera).