vam kaj pomeni poziv 75 akademikov, da naj se ne oblikuje vlada z ekstremno desno politično formacijo, ker je to slabo za državo, za njeno demokracijo, za njene vrednote in cilje ter slabo tudi za Evropsko unijo? Dopuščam odgovor, da ima vsak pravico do svojega mnenja, da pa boste raje prisluhnili pozivu prve skupine 22 intelektualcev, ki je takemu dogovoru naklonjena.

Dobro, toda če se malce spustite v vsebino obeh pozivov, boste videli veliko strukturno razliko v argumentiranju ene in druge izbire.

Gospe in gospodje, ki so se prvi oglasili, kličejo k »vključujoči in operativni koaliciji«, ker da bi predčasne volitve le podaljšale »agonijo«, kot ji pravijo, v kateri se je znašla Slovenija po odstopu Marjana Šarca. Sam se sprašujem in sprašujem tudi njih, ali je sistem res v tako hudih krčih in škripcih, da potrebuje takojšnje nadaljevanje vladanja? Ker prave argumentacije o tej domnevni agoniji ni.

Akademiki, vsi z doktorskimi nazivi, kar ni nepomembno, pa nizajo celo vrsto razlogov, zakaj reči ne vladi s SDS na čelu. Sam sem tvital, da podpišem vse, kar so napisali, da pa dodajam še zame nesprejemljiv in škodljiv odnos Janše in njegovih do arbitraže o meji s Hrvaško.

Vaš odgovor je lahko, da profesorji vendarle malce pretiravajo, da smo itak že imeli dve Janševi vladi in se Slovenija ni sesula oziroma, kot sem zadnjič slišal bivšega kolega iz vrst SDS Jožefa Jerovška, da ko je J.J. predsedoval evropskemu svetu, so iz Evropske unije deževale same pohvale. In tudi zdaj prihajajo iz Bruslja (resda samo iz Evropske ljudske stranke) spodbude Novi Sloveniji k oblikovanju desne koalicije s SDS. »Ne zamudite te priložnosti,« je Mateju Toninu priporočil novi predsednik EPP Donald Tusk.

Toda ali se slednji sploh zaveda, da Janševa stranka ni več tisto, kar je morda bila pred leti, še dokaj zmerna članica EPP, da se je, odkar ni več na oblasti in še posebno odkar je njen predsednik preživel nekaj časa na Dobu, premaknila precej bolj na desno, saj podpira početja Viktorja Orbana in nasprotuje temu, da bi ga Evropska ljudska stranka izločila iz svojih vrst. Ali ni sama nekdanja predsednica NSi, evroposlanka EPP Ljudmila Novak, posvarila pred škodo, ki jo J.J. dela (zmerni) desnici?

Slišim iz vaših ust, da bo koalicija samo, če ne bo ideologije in bodo dogovorjene konkretne izboljšave sistema: skrajšanje čakalnih vrst, novi domovi za ostarele, spodbudnejša davčna politika za gospodarstvo in še kaj. A kar se že dogaja v času dogovarjanja, kar počnejo in pišejo gospodje iz SDS, napoveduje vse kaj drugega, kar takoj prikliče utemeljenost opozoril akademikov: napad Žana Mahniča na vodstvo policije, grožnja z ovadbo in odstavitvijo direktorice Tatjane Bobnar, Janševa takojšnja podpora svojemu varovancu in njegova ponavljajoča se obtoževanja na račun direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča, zlasti v zvezi s tako imenovano afero pranja iranske milijarde na NLB, kažejo na to, kar je vsa ta leta Janša očital sam sebi – na lustracijo, ki je ni opravila že Demosova oblast. Na udaru je cela vrsta državnih organov in medijev, poleg policije jih pričakujmo tudi v pravosodju, tožilskih vrstah in še kje, kjer naj bi še imeli vpliv po njegovem »strici iz ozadja« oziroma po novi skovanki »globoka država«. Adijo, neodvisnost sodstva, policije, vojske, univerz, medijev… Za slednje nekdanji poslanec Vinko Gorenak pravi, da ker jih je treba uravnotežiti, bo treba dodati nekaj na desno in ukiniti nekaj na levo.

Ali se vam, spoštovani Počivalšek, Pivčeva in Tonin, ne prižge rdeči alarm? Pa je tu še vse drugo, za kar ste se v Šarčevi vladi zavzemali in bo zdaj odpadlo: preferenčni glas (no, DeSUS ne sodi sem zraven), ohranitev javnega zdravstva in javnega šolstva, priprava še bolj ambicioznega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki ga je treba dokončati in odposlati v Bruselj, pa vztrajanje pri implementaciji arbitraže o meji ter spoštovanju vrednot NOB… In ne nazadnje, se vam zdi prav, da podporno infrastrukturo SDS, zlasti medijsko, financira Viktor Orban? Se zavedate odgovornosti, ki jo prevzemate?

Aurelio Juri, nekdanji slovenski in evropski poslanec, Koper