Okrutna zločina nad sedemletno deklico in petindvajsetletnim dekletom v mehiškem glavnem mestu sta sprožila množične proteste in obtožbe na račun vlade levičarskega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja. Ta se po mnenju nevladnih organizacij ne zmeni za nasilje nad ženskami, ki v državi narašča, predvsem spolno nasilje in umori.

Podrobnosti in okoliščine umora sedemletne Fatime Aldrighett, ki so jih te dni objavili mehiški mediji, so sprožile ogorčenje in proteste po vsej državi, kjer je umorjenih v povprečju deset do enajst žensk na dan. Fatima je izginila 11. februarja po koncu pouka v revnem jugovzhodnem predelu Ciudada de Mexica. Kot poročajo tamkajšnji mediji, je deklica po navadi pred šolo počakala mamo, da sta šli skupaj domov. Tistega dne pa je mati zamujala. Na posnetkih bližnje videokamere je videti, da jo je medtem odvedla neznanka. Mati je njeno izginotje zvečer prijavila policiji, ki pa ni takoj sprožila iskalne akcije, ker da mora po zakonu preteči 24 ur od izginotja. V soboto so dekličino truplo našli iznakaženo v plastični vreči nedaleč od njenega doma. Forenziki so na truplu našli znake posilstva in mučenja.

Predsednik še podžgal strasti

Teden dni prej so našli truplo 25-letne Ingrid Escamilla, ki jo je po trenutno znanih podatkih umoril njen partner. Fotografije iznakaženega trupla z urezninami na vratu, ki jih je ob odkritju posnela policija, so bile dan zatem objavljene na naslovnicah mehiškega rumenega tiska in so vzbudile gnev pri ljudeh. Množično so se zbrali na protestnih shodih, ki so jih organizirale nevladne organizacije za človekove pravice, proti vladni politiki, ker ne ukrene ničesar za zaščito žensk in proti nasilju nasploh, ki se le še razrašča. Po izjavah predstavnikov feminističnega gibanja sta ta dva umora le dokaz več, kako ogroženo je življenje žensk v Mehiki.

Izjava predsednika Lopeza Obradorja ob teh dogodkih pa jih še bolj razbesnela. Dejal je, da je porast nasilja nad ženskami posledica neoliberalizma, in dodal, da si prizadeva za preprečevanje spolnih zločinov, vendar »z vsem spoštovanjem« feministično gibanje prosi, naj ne rišejo grafitov po vratih in stenah. Izrečene besede je kasneje obžaloval in se zanje opravičil.

Reforme še brez učinkov

Po državnih statističnih podatkih se je lani v Mehiki zgodilo 34.582 umorov, kar je največ v zadnjih dvajsetih letih. Lópezu Obradorju, ki je na oblasti nekaj več kot leto dni, pa kljub izrečenim nameram in načrtom tega ni uspelo zajeziti. Po njegovem se z nasiljem ni mogoče boriti proti kriminaliteti, zato si prizadeva za strukturne reforme na pravosodnem in drugih področjih, ki bi pripomogle k ostrejši kaznovalni politiki in zmanjšanju institucionalne korupcije, s čimer naj bi se zmanjšala tudi kriminaliteta, a za zdaj njegova politika ni dala pričakovanih rezultatov. Ustanovili so tudi institucije za zaščito žensk, a nevladne organizacije opozarjajo, da v boju proti nasilju ti ukrepi niso dovolj učinkoviti.

Mehiška direktorica Amnesty International Erika Guevara Rosas pravi, da so ženske in deklice najbolj ogrožena skupina v vsesplošnem nasilju, ki vlada v državi, in da »so žrtve zanemarjanja in brezbrižnosti državne politike, ki je nanje pozabila«.