Ampak demokracije ni brez izražanja javne podpore skupine intelektualcev, bančnih gospodarskih in drugih znanih oseb, ki vestno poskrbijo za podporo potencialnega oblikovanja nove vlade pod okriljem SDS, saj bi sicer država verjetno z izvedbo novih volitev propadla.

Prav tako ni nezanemarljiva grožnja s sodišči Dnevnikovi novinarki. To je očitno priznanje stranke SDS in oz. njenega vodje, da je pravosodni sistem ključen za utišanje in ureditev razmer v novinarstvu oz. za postavljanje neumestnih vprašanj. Ne vem sicer, ali se bodo zadeve reševale na sodiščih ali pred njimi. Upam tudi, da je nabiralnik uredništva dovolj velik in da ga bo poštar našel.

Vsekakor je tudi spodbudna novica, da se tudi pravosodje konsolidira, saj npr. Dnevnik poroča, da neki sodnik z delovnega sodišča v Mariboru zalezuje interes, da bi šel z ženo v pokoj. Verjetno bo rešitev v vsesplošno zadovoljstvo hitrejša od samega sodnega procesa, v katerem se je, najverjetneje po nedolžnem, znašel dotični sodnik.

Nikakor se v današnjem prazničnem času ne sme tudi pozabiti, da je mednarodnopravna lekcija glede pristojnosti sodišč in tožarjenja v Sloveniji ter zunaj nje, vzgojna. Prav tako so seveda vzgojni demokratični karnevali, ki se odvijajo v čast novi vladi ali pa novim volitvam. Vzgojni mislim na vse. Na politike in akterje v državi ter seveda za nas državljane.

Prav tako bi bilo umestno ponovno poudariti, da je vse to normalno stanje demokracije. Od vseh predstavnikov ljudstva in drugih akterjev je ta dan le trenutek, ko se pogledamo v ogledalo in se vprašamo, ali smo to res mi?

Miloš Šonc, Grosuplje