Ladjo MV Alta so po evakuaciji posadke leta 2018 poskušali pripeljati v Gvajano, a so jo medtem domnevno ugrabili, za tem pa se je za njo izgubila sled. Nazadnje so jo opazili pred šestimi meseci, ko jo je brez posadke odnašalo stran od afriške obale. 77-metrsko plovilo s tanzanijsko zastavo je od tedaj tavalo po Atlantiku. Zdaj jo je na irsko obalo najverjetneje naplavilo zaradi orkana Dennis, ki je v zadnjih dneh divjal po britanskem otočju.

Njeno potovanje se je končalo v nedeljo, ko se je zagozdila v pečine v bližini ribiške vasice Ballycotton na Irskem. Ladja je vzbudila veliko pozornosti, zato so tamkajšnje lokalne oblasti izdale opozorilo, naj se razbitinam nihče ne približuje, saj se nahajajo na zelo nevarni lokaciji. Ladjo je zaradi potencialne nevarnosti preiskala tudi ekipa profesionalcev, ki pa so sporočili, da ni strahu za razlitje nafte. A obalna straža je opozorila, da lahko Alto visoka plima spet odnese na morje, kar predstavlja grožnjo plovilom v njeni neposredni bližini.

Irske oblasti se zdaj trudijo z iskanjem lastnika te 44 let stare ladje, a do zdaj niso imele preveč sreče. Dokler lastnikov ne najdejo, bo ladja pod irskim nadzorom. »Že če bi naplavilo čisto majhen čoln in bi si ga neka oseba prisvojila, bi bilo to kaznivo dejanje,« je povedal odvetnik Darren Lehane. In enako velja za Alto. »Če bi nanjo kdo samo poskusil vstopiti, bi bilo to prav tako kaznivo,« je še dodal. Če se bo kdo javil kot njen lastnik, bo to moral tudi dokazati.