Predsednik srednjeameriške države Salvador Nayib Bukele, ki je na oblasti od junija lani, je tarča hudih kritik doma in v tujini zaradi političnega incidenta minulo nedeljo, ko je v spremstvu oboroženih vojakov in policistov prišel v parlament in pozval narod k vstaji. Od parlamenta zahteva privolitev za mednarodni kredit, s katerim bi financiral boj proti kriminalnim združbam, ki povzročajo razdejanje v državi, prav zaradi njih pa je Salvador ena najnevarnejših držav na svetu.

Najprej je molil, potem svaril

Bukele (38 let) je na ta način želel doseči, da bi mu poslanci odobrili pogajanja s Srednjeameriško banko za ekonomsko povezovanje (BCIE) za kredit v višini 109 milijonov dolarjev za nakup helikopterjev, patruljnih ladij in varnostne opreme, nujno potrebnih za vzpostavitev državnega nadzora in za boj proti kriminalnim združbam. Parlament je konec januarja v to privolil, a je nekaj dni zatem prišlo do preobrata, ker si je premislila desna Republikanska nacionalistična zveza (ARENA), ki se je do izvolitve Bukeleja več desetletij izmenjavala na oblasti z levičarsko Fronto Farabunda Martija za narodno osvoboditev (FMLN).

Zato je predsednik države, ki ga podpira okoli 20 od 84 poslancev, za nedeljo sklical izredno sejo parlamenta, kar mu omogoča ustava. Vodstvo parlamenta je temu nasprotovalo in tudi večina poslancev je sejo obstruirala, tako da je bil hram demokracije skoraj prazen, ko je vanj vstopil Bukele v oboroženem spremstvu. Sedel je na stol predsednika parlamenta in molil, potem pa nagovoril peščico prisotnih: »Prosim za vaše potrpljenje; če ti kreteni (poslanci) ta teden ne odobrijo načrta teritorialnega nadzora, jih bomo (naslednjo) nedeljo še enkrat pozvali.« Nakar je zapustil parlament in spregovoril čakajoči množici pred vrati.

Vsesplošna obsodba

Incident so obsodili domala vsi lokalni in tuji mediji, politične stranke in mednarodne organizacije, kot so Organizacija ameriških držav, Medameriška komisija za človekove pravice, Human Rights Watch in tudi Bruselj. Salvadorsko vrhovno sodišče je Bukeleja pozvalo, naj ne uporablja oboroženih sil za dejanja, ki so protiustavna, in naj spoštuje delitev oblasti. Obtožili so ga poskusa državnega udara, Bukele pa je odgovoril: »Če bi bil diktator, bi že včeraj prevzel popolno oblast.«

V intervjuju, objavljanem v ponedeljek v španskem El Paisu, pa je povedal, da je njegovi vladi uspelo v šestih mesecih zmanjšati število umorov s 130 na 50 na 100.000 prebivalcev na leto. Še vedno pa so razne tolpe v tem času zakrivile 2374 umorov, zato je po njegovem nezaslišano čakati križem rok in ne ukreniti ničesar. Ob tem se je še vprašal, ali je pomembneje ohraniti življenja ljudi ali spoštovati ustavno ureditev.