V Šolskem centru Krško-Sevnica so namenu predali posebej opremljeno učilnico oziroma laboratorij, s čimer dijakom zagotavljajo spodbudno okolje za realizacijo njihovih idej, projektov, raziskovalnih in seminarskih nalog tudi izven pouka. Kot pojasnjuje direktorica šolskega centra Erna Župan Pirkovič, so se vključili v mrežo odprtih laboratorijev FabLab ljubljanske fakultete za elektrotehniko. »Mladim želimo tudi preko ustvarjalnega laboratorija izboljšati perspektivo v lokalnem okolju. Želimo, da se laboratorij razvije v stičišče inovativnih rešitev za šolo in lokalno okolje.«

Prostor so opremili z zahtevnejšo opremo in, kot pravi Pirkovičeva, tudi s stvarmi, ki morda niso ravno tipične za srednješolski laboratorij. Tako je v njem poleg cele vrste računalnikov najti zmogljivejšo napravo za rudarjenje kriptovalut. Ta je del zaključne naloge skupine dijakov, ki jo zdaj nadgrajujejo. »Če bi slučajno res narudarili kak evro, imamo dogovor, da ga bomo dali v šolski sklad za dobrobit socialno šibkejših dijakov.« V kotu brni 3D-tiskalnik, na katerem pravkar nastaja kos, ki ga bodo uporabili pri robotski roki. V okviru projekta Erasmus+ namreč izdelujejo humanoidne robote, ki potrebujejo tudi določene plastične dele, pojasni Pirkovičeva.

Velikanska pridobitev v pedagoškem smislu

Na naslednji mizi je še cel kup opreme za rezanje, lotanje, pa osciloskop in CNC-stroj. Na drugem koncu učilnice dva dijaka ob računalniku zavzeto razpravljata o nekem programu. »Ta učilnica je vedno na voljo,« pove Erazem Kranjec, dijak drugega letnika tehniške gimnazije, ko ga zmotimo pred računalnikom. »Lahko prideš, kadar imaš prosto uro. Sam trenutno izdelujem program za zaporedno prižiganje in ugašanje lučk,« pojasni zgovorni dijak, ki svojo nadaljnjo izobraževalno pot vidi prav v programiranju.

Kot pravi Pirkovičeva, gre pri odprtem laboratoriju za velikansko pridobitev predvsem v pedagoškem smislu. »Z odprtim laboratorijem dijake dodatno spodbujamo k uresničevanju njihovih idej, izobraževanju v tehniki, naravoslovju.« Nekaj denarja je šola, ki jo letos obiskuje 700 dijakov, vložila v posodobitev učilnice, opremo za odprti laboratorij pa so priskrbeli s pomočjo donatorjev. Pirkovičeva naložbo ocenjuje na okoli 10.000 evrov. Da bi laboratorij še dodatno opremili, pa potrebujejo večji prostor. Pirkovičeva rešitev vidi v novem prizidku.