"Zavračamo izraelsko-ameriški načrt, ki postavlja pod vprašaj legitimne pravice Palestincev," je dejal Abas in pokazal zemljevid Palestine po ameriškem predlogu in dejal, da je to podobno švicarskemu siru.

"Ta načrt si prizadeva končati vprašanje Palestine. Zavrnili smo ga, ker ne predvideva več suverenosti države Palestine nad Vzhodnim Jeruzalemom, kar je že sam po sebi zadosten razlog, da ga zavrnemo," je dejal Palestinec in dodal, da se bodo izvršitvi tega načrta uprli na terenu.

"Kdo med vami bi sprejel podobno državo v podobnih okoliščinah? Načrt nagrajuje okupacijo in ne bo prinesel miru ali stabilnosti v regijo," je med drugim dejal Abas in zagotovil, da so Palestinci še naprej zavezani sporazumu iz Osla.

Z njim se je strinjal tudi posebni odposlanec ZN za Bližnji vzhod Nikolaj Mladenov, ki je dejal, da bi pripojitev dela Zahodnega brega Izraelu imela uničujoče posledice za rešitev dveh držav. Stališče ZN po njegovih besedah ostaja, da je mir mogoče doseči le z rešitvijo dveh držav v okviru meja pred izraelsko zasedbo palestinskega ozemlja leta 1967, Jeruzalem pa mora postati prestolnica obeh držav.

Mladenov je dodal, da vztrajanje pri znanih stališčih ni dovolj, ampak so sedaj potrebni konkretni predlogi, kako naprej. Zato je obe strani pozval k pogajanjem.

Kushner je načrt za mir na Bližnjem vzhodu sestavljal tri leta, Palestinci pa ga zavračajo, ker med drugim priznava izraelsko suverenost nad deli zasedenega Zahodnega brega, Palestincem pa postavlja številne pogoje, preden bi lahko prišli do svoje države.

Odkar je bil načrt objavljen, se napetosti med Izraelom in Palestinci povečujejo, v spopadih je bil doslej ubit en Palestinec, več deset pa jih je bilo ranjenih.