Če bi prebrali vest, da je udeleženka iz Slovenije zmagala na prestižni mednarodni tekmi, bi bržkone najprej pomislili na Ilko Štuhec, Janjo Garnbret, Anamarijo Lampič ali na katero drugo šampionko. V misli vam zagotovo ne bi prifrfotala 10-mesečna Marjana S. Golobica – športni pismonoša – s Cvena pri Ljutomeru je začetek meseca zmagala na prestižni dirki golobov. Ptica pasme Columba livia domestica je lastnikom prislužila prvo nagrado v višini kar 271.000 evrov.

»Golobarstvo je lepota, ki je pomagala človeku, da se je vzpel na višji nivo v svojem evolucijskem razvoju,« piše na spletni strani Društva gojiteljev športnih golobov pismonoš. Družina Sovič se ukvarja z golobi že peto desetletje. Pismonoše so najprej zasvojile Borisa Soviča in njegovega brata, nad pticami se je navdušil tudi sin Miha. V domačem golobnjaku gojijo več kot 300 ptic. »V tem športu ni polovičarstva, terja celega človeka,« na profesionalni pristop prisega starejši Sovič.

Seveda pa ne terja zgolj človeka, tudi ptica mora biti odlična. Kako prepoznati goloba zmagovalca? »Sklepaš lahko zgolj na podlagi izkušenj,« odgovori Miha Sovič, »gotov pa ne moreš biti nikoli. Izmed desetih mladičev istega para utegne biti samo en vrhunski, ali pa nobeden. Zato je golobarstvo tako zelo zanimivo.«

Dobra dva meseca za tem, ko so se izlegli ptički, pošljejo najobetavnejše mladiče na tekmovališče. Golobi, ki so se zvalili na Cvenu, danes vadijo na Kanarskih otokih in v Južni Afriki. Južno od Johannesburga februarja poteka ena izmed najprestižnejših dirk golobov na svetu: South African Million Dollar Pigeon Race. Letos je doživela 24. izvedbo. Sovičevi golobi so na njej sodelovali že več kot desetkrat. Višje od 25. mesta se poprej niso nikdar uvrstili.

Tekmovalno golobarstvo je drag hobi

Afriška avantura jih stane približno pet tisočakov. »V tekmo zmeraj gremo optimistično in računamo na dober rezultat, sicer tega ne bi počeli,« pravi Miha Sovič. V isti sapi doda: »Vendar se z golobarstvom ne ukvarjamo zaradi denarja.« Seveda, saj so doslej z njim imeli več stroškov kot zaslužka.

Marjano S. in še tri golobe so na jug planeta poslali poleti, trenirati so pričeli jeseni. Južnoafriški golobarji so jih vsakokrat odpeljali dlje od domačega golobnjaka. Tisti, ki so se vrnili tudi s 340-kilometrske razdalje, so se uvrstili v veliki finale. Na 600-kilometrsko pot domov se je v soboto odpravilo 1548 ptic. Zmagovalna Marjana je na cilju pristala po 12 urah, 27 minutah in 50 sekundah. Z več kot 16 minutnim zaostankom ji je sledila golobica Suza iz ZDA.

Soviči so tekmo spremljali po spletu. »Zmaga je velika potrditev za nas in za celotno slovensko golobarstvo,« je razplet športno komentiral golobar. Zmagovita Marjana se ne bo več vrnila v rojstno Prlekijo. Organizatorji tekmovanja jo bodo 14. februarja prodali na dražbi, polovica izkupička pripada Sovičem. Bogataši z Arabskega polotoka so za tekmovalne ptice pripravljeni odšteti tudi šestmestne dolarske zneske.