Strokovnjaki iz bolnišnice na univerzi v Wuhanu in s tamkajšnjega inštituta za virologijo so do odkritja prišli s preučevanjem vzorcev blata in rektalnih brisov pri bolnikih.

Veliko okuženih s koronavirusom je namreč imelo simptome, ki so značilni za diarejo, ne pa tudi drugih simptomov, kot je visoka vročina, ki so običajni pri okužbi z virusom.

Pri simptomih diareje je možen fekalno-oralni prenos virusa, zlasti ob pomanjkljivem umivanju rok ali neustreznem čiščenju sanitarij. V nekaterih delih Kitajske so javne sanitarije precej pogoste, poroča dpa.

Kitajske oblasti so danes sporočile, da bo v novozgrajeni bolnišnici v mestu Wuhan zdravnikom na pomoč priskočilo 1400 pripadnikov kitajske vojske oz. njenega medicinskega osebja. Prav tako so v bolnišnico, ki premore 1000 bolniških postelj, napotili strokovnjake za nadzor in preprečevanje epidemij.

O okužbi z novim koronavirusom, ki je izbruhnil konec decembra in povzroča virusno pljučnico, poročajo iz več kot 25 držav, okuženih je 14.300 ljudi, po zadnjih podatkih je zahteval 305 življenj.