Prvi favorit za zmago Švicar Beat Feuz je ubral smukaško linijo, ki je bila za 35 stotink sekunde počasnejša. Kljub majhnemu zaostanku je v rdečo majico oblečeni vodilni smukač zime osvojil komaj šesto mesto. Drugi je bil z zaostankom 16 stotink sekunde Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, tretji Johan Clarey (+0,17) iz Francije.

Razlike na šestem moškem smuku sezone so bile sila majhne. Kar osemnajst tekmovalcev po zmagovalcu se je zvrstilo v eni sekundi. Rojak Dressna Romed Baumann je bil 19. z zaostankom manj kot ene sekunde (+0,98).

Dressen se je sicer veselil svoje četrte zmage v svetovnem pokalu, četrte smukaške. Prvo je osvojil pred dvema letoma v Kitzbühelu, druga je sledila v isti sezoni 2017/18 še v Kvitfjellu, tretja pa v tej zimi konec novembra na uvodnem smuku v Lake Louisu.

Skoraj celotno preteklo sezono je izpustil zaradi poškodbe kolena. Dressen je postal prvi Nemec, ki je zmagal na domačem smuku v Garmischu po Markusu Wasmeierju leta 1992. Letošnja smukaška sezona je zanimiva po tem, da so od sedmih smukov na petih slavili domači matadorji. Trenutno poškodovani Italijan Dominik Paris je dobil oba smuka v Italiji v Bormio, Feuz švicarski smuk v Wengnu, Avstrijec Matthias Mayer pa avstrijski smuk v Kitzbühelu.

Slovenci tudi v Bavarskih Alpah še niso našli poti iz velike rezultatske krize. Na tekmi minimalnih zaostankov so si vsi nabrali zaostanke, ki so bili več kot dve sekundi. Vsi Slovenci so prišli v cilj, a so se zvrstili pri repu lestvice od 38. do 45. mesta.

Najhitrejši od slovenskega kvarteta je bil Boštjan Kline na 38. mestu (+2,22), za njim so se uvrstili Martin Čater (41.; +2,34), Klemen Kosi (45.; +2,75), Miha Hrobat (49.; 3,35).

Kline je pred štirimi leti v Garmischu z drugim mestom prvič posegel po smukaških stopničkah v svetovnem pokalu. Trenutno Mariborčan ne kaže smukaških predstav, ki so ga krasile pred štirimi oziroma tremi sezonami, ko je 24. februarja 2017 zmagal na smuku v Kvitfjellu.

Slovenska moška vrsta je na šestih smukih v tej sezoni osvojila zgolj 16 točk, od razpoložljivega izkupička 600 možnih točk. Obe slovenski omembe vredni uvrstitvi sta bili na uvodnem smuku 30. novembra v Lake Louisu, ko je bil Kosi 20., Čater pa 26. Nato je sledil popolni slovenski smukaški mrk.

Zaradi izbruha epidemije koronavirusa so odpovedali kitajsko olimpijsko generalko v Yanqingu s smukom in superveleslalomom 15. in 16. februarja. Mednarodna smučarska zveza bo tekmi izpeljala v Avstriji, na prizorišču Saalbach-Hinterglemm 13. in 14. februarja. Marca sta na moškem koledarju hitrih disciplin le še smukaški postaji v Kvitfjellu in finale sezone v Cortini.

Tudi letos so se bavarski organizatorji soočali z neugodnimi vremenskimi okoliščinami. Dva smukaška treninga so bili prisiljeni odpovedati. Do odpovedi smuka pa na koncu vendarle ni prišlo. Lani je smuk odpadel, Feuz pa je na tej smukaški preizkušnji slavil pred dvema letoma.

Garmisch-Partenkirchen bo v nedeljo prizorišče še moškega veleslaloma, na katerem bo prvič rdečo majico vodilnega veleslalomista nosil Žan Kranjec.