Predlog novele zakona o volitvah v državni zbor je v petek v parlamentarno proceduro vložila skupina 59 poslank in poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB, NSi, SNS in Levice s prvopodpisanim Branetom Golubovićem iz LMŠ. Predlog predvideva ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu.

Predsednik Pahor je na vprašanje navedel, da bo zelo zadovoljen, če bo za novelo zakona glasovalo potrebnih 60 poslancev ali več. "Na ta način bi uveljavili odločbo ustavnega sodišča in izboljšali volilni sistem tako, da bi volivec bolj odločal o izbiri poslancev," je prepričan.

"Vendar sem dolžan izraziti zaskrbljenost, ker je bil v petek vložen v parlamentarni postopek predlog brez zadostnega števila podpisov, kar je v nasprotju z dogovorom predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin z dne 12. julija 2019. V primeru, da ta predlog ne bo dobil potrebne podpore, se bo pojavilo vprašanje, kako naprej. Utegnilo bi se zgoditi, da bomo priče vlaganju novih predlogov, ki ne bodo sprejeti, čas za uveljavitev odločbe ustavnega sodišča pa se bo iztekel," je opozoril.