Kot so v finančnem poročilu zapisali v Novartisu, čisti dobiček v višini 11,7 milijarde dolarjev vključuje enkratni znesek z naslova odcepitve njihove hčerinske družbe Alcon, ki izdeluje zdravila za oči in kontaktne leče.

Prodaja Novartisa je v letu 2019 porasla za šest odstotkov na 47,4 milijarde dolarjev (43,1 milijarde evrov) in s tem za las zgrešila napoved analitikov, postavljeno pri 47,7 milijarde dolarjev.

V koncernu so ob tem opozorili na ugodne številke v zadnjem lanskem četrtletju, ko so se prihodki v letni primerjavi zvišali za devet odstotkov. Rast so pripisali povpraševanju po vrsti njihovih novih zdravil, tudi najdražjih.

Glavni izvršni direktor Novartisa Vas Narasimhan je poslovno leto označil za izjemno.

Leto 2019 je sicer v koncernu zaznamovalo obsežno prestrukturiranje. Med drugim je prišlo do odcepitve Alcona, ki zdaj posluje ločeno.

Poleg tega se je farmacevtski velikan odločil za 9,7 milijarde dolarjev (8,8 milijarde evrov) vreden prevzem ameriškega farmacevtskega podjetja Medicines Company, s čimer želi okrepiti svoj portfelj zdravil za zdravljenje kardiovaskularnih bolezni. Ta posel naj bi bil sklenjen v prvem četrtletju tega leta.

Poleg tega je Novartis lani na trg lansiral pet novih zdravil, med njimi najdražje zdravilo na svetu, zolgensmo, ki jo je Slovenija spoznala prek malega Krisa. Slovenci so namreč septembra lani za malčka iz Kopra, ki trpi za spinalno mišično atrofijo in bi mu lahko pomagalo prav to zdravilo, ki stane dva milijona dolarjev, ta oz. še višji znesek zbrali v le nekaj dneh.

Zolgensma je lani Novartisu nanesla 361 milijonov dolarjev (328,1 milijona evrov).

V letošnjem letu koncern pričakuje rast prodaje na ravni med pet in devet odstotkov.