Pri košarkarski Cedeviti Olimpiji se je zgodilo neizogibno. Serija štirih zaporednih porazov v ligi ABA je odnesla trenerja Slavena Rimca, ki vse od združitve pri navijačih ni imel prave podpore, saj je dobil prednost pred ljubljencem občinstva Juretom Zdovcem. Čeprav je 53-letni Konjičan še vedno pod pogodbo in bi se v primeru, da bi ga klub poklical, moral vrniti, če se seveda ne bi odločil za prekinitev na lastno škodo, bo na klop zmajev sedel Jurica Golemac.

Dvainštiridesetletni nekdanji slovenski reprezentant je bil glavni arhitekt izjemne zgodbe Primorske, ki pa je ob koncu leta zaradi finančnih težav razpadla. Golemac je bil pred kratkim glavni kandidat za klop Budućnosti, a se za odhod v Podgorico na koncu ni odločil. Kdo ve, ali ni že takrat vedel, da se mu obeta stolček sicer zelo dobrega prijatelja Rimca, s katerim sta med letoma 2013 in 2015 sodelovala pri Ciboni.

Bečirović: Projekt na pravi poti

Potem ko smo v Dnevniku po porazu proti Primorski zapisali, da je pri Olimpiji potrebna močnejša šok terapija, kot je bil odhod Ryana Boatrighta, je danes dopoldne sledilo sporočilo o sporazumni prekinitvi pogodbe s trenerjem Slavenom Rimcem. »Slaven Rimac je bil na začetku zgodbe Cedevite Olimpije postavljen v izredno zahtevno situacijo. Z ekipo, ki je bila med poletjem na novo sestavljena, je začel priprave in novo tekmovalno sezono, v kateri je v ligi ABA krojil vrh lestvice, v evropskem pokalu pa se prvi del sezone ni izšel po naših pričakovanjih. Po štirih zaporednih porazih na začetku novega koledarskega leta smo uvideli, da potrebujemo osvežitev na mestu glavnega trenerja, zato smo se odločili za sporazumno prekinitev pogodbe. Slavenu želimo vse najboljše v nadaljnji karieri, ki bo zagotovo zelo uspešna, saj gre za velikega strokovnjaka,« je povedal športni direktor Sani Bečirović, ki druge izbire kot menjave trenerja ni imel. Olimpija je bila namreč pod Rimcem neorganizirana, nemotivirana in anemična.

Kmalu je postalo jasno, da sta realna kandidata za novega trenerja dva. Jure Zdovc in Jurica Golemac. Zdovc, ki je kot omenjeno še pod pogodbo, nam je v telefonskem pogovoru hitro pojasnil, da ni govoril z nikomer iz kluba, skoraj sočasno pa smo dobili potrditve, da je praktično vse dogovorjeno z Golemcem. V večernih urah je prišla še potrditev. »Jurica Golemac se je, odkar je vlogo igralca zamenjal za vlogo trenerja, izkazal za enega najbolj nadarjenih evropskih trenerjev. Ne nazadnje je to dokazal v Kopru, kjer je v minuli sezoni osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, obenem pa v tej sezoni poskrbel, da koprsko moštvo velja za največje presenečenje lige ABA. Izredno veseli smo, da se je Golemac odločil, da sprejme izziv in se v Ljubljano vrne kot glavni trener Olimpije, kljub dejstvu, da je imel na voljo številne ponudbe, a ravno njegova odločitev dokazuje, da je naš projekt na pravi poti k temu, da v Ljubljani košarko znova dvignemo na višjo raven. Verjamem, da je Golemac prava izbira za glavnega trenerja našega moštva in da bo v prihodnje rasel skupaj s klubom,« je o novem trenerju povedal Bečirović.

Golemac: Olimpija mora igrati bolje

Golemac, ki je z Olimpijo podpisal pogodbo do konca prihodnje sezone z možnostjo podaljšanja še za eno, bo moštvo prvič vodil v soboto, ko bo v 18. krogu lige ABA gostovalo pri FMP. Ob vrnitvi v Ljubljano ima mešane občutke. »Vedno sem si želel, da bi nekega dne Olimpijo vodil tudi kot trener. Zagotovo za to zdaj ni idealen čas, toda treba je zavihati rokave, začeti delati in popraviti trenutno stanje. To nam zagotovo lahko uspe, saj je ekipa dovolj kakovostna, da igra veliko bolje, kot je igrala do tega trenutka,« je jasen Jurica Golemac, ki se bo javnosti na novinarski konferenci predstavil jutri.